2009. február 27., péntek

2008. dec. 13. Ötletek az ünnepre

A neten olvasgatva találtam meg a következő cikket. Olyan elveket gyűjt össze, amelyekkel egyetértek és szerintem érdemes lenne megfogadni.

Idővel lehet, hogy majd kiegészítem őket, legkésőbb a következő adventi időszakban.


Ötletek adventre, ajándékozásra

  1. Töltsünk minél több időt együtt, közösségben már karácsony előtt is. Szervezzünk ajándékkészítő műhelyt, kézműves kört, gyártsunk együtt karácsonyfadíszeket, süssünk együtt süteményt.
  2. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebbet vásároljunk. A vásárlás helyett használjuk a fantáziánkat, és készítsünk saját magunk ajándékokat
  3. Adjunk közösségi élményt (színház-, koncert- vagy mozijegy, kirándulás, tanfolyam) vagy szellemi ajándékot szeretteinknek (diavetítés az idei családi képekből, versolvasás, kvízjáték stb.).
  4. Ha mégis vásárolni szeretnénk, hasznos ajándékokat vegyünk, amelyekre a megajándékozottnak valóban szüksége lehet.
  5. Lehetőleg tartós, jó minőségű ajándékokat vásároljunk. Részesítsük előnyben az újrahasznosított alapanyagból készült tárgyakat
  6. Vegyünk helyben készült, illetve hazai termékeket. Vásárlásunkkal támogassuk a kisboltokat. Ha külföldi árut vásárolunk, vizsgáljuk meg, hogy „méltányos kereskedelemből” származik-e.
  7. Vásárláskor vigyünk magunkkal egy nagyobb táskát vagy szatyrot, hogy ne kelljen minden üzletben nejlonzacskót kérni.
  8. Ne vásároljunk agyoncsomagolt dolgokat, és figyeljük a környezetbarát logót a termékeken.
  9. Karácsonytól vízkeresztig minden évben több száz tonna csomagolópapír kerül a kukába. Ha tehetjük, ne csomagoljuk be az ajándékot, a fa alatt hasznát vehetjük egy fehér lepedőnek vagy szép terítőnek is. Ha mégis szükséges, felhasználhatjuk magazinok, újságok színes lapjait vagy újrahasznosított papírt, cellux helyett pedig szalagot.

Ötletek karácsonyra

  1. Magyarországon évente 2,5–3 millió fenyőt vágnak ki és adnak el a piacon. Ezek a fák 5–10 év alatt fejlődnek 0,5-2,5 méteresre. Termesztésük, szállításuk, majd összegyűjtésük és feldolgozásuk terheli a környezetet. Ahhoz, hogy ezen változtassunk, több megoldás is kínálkozik:
    • ha ragaszkodunk a fenyőfához, vegyünk kisebb földlabdás fenyőt, melyet az ünnepek után kiültethetünk a szabadba, vagy visszaválthatunk.
    • vegyünk néhány fenyőágat és tegyük vázába
  2. Amikor bevásárolunk a karácsonyi vendégségekre, mindig nagyobb kiszerelésben vegyünk innivalót, de még jobb, ha házilag készítünk italokat, például limonádét vagy gyümölcsös jeges teát.
  3. Karácsonykor jóval több szemetet termelünk, mint máskor. Az ünnepek alatt (is) gyűjtsük szelektíven a hulladékot.
  4. Spóroljunk a karácsonyfaégők által fogyasztott energiával, csak este kapcsoljuk be őket néhány órára, s ha elmegyünk otthonról, kapcsoljuk ki.
  5. Ha kevés a karácsonyfadísz, legyünk kreatívak, használjunk természetes vagy otthon is megtalálható, illetve elkészíthető anyagokat (tészta, szárított gyümölcs, mézeskalács, textil, hungarocel, papír). Szaloncukrot is készíthetünk házilag, az interneten sok recept található.
Szaloncukor recept itt található.

Csomagoláshoz egy kis adalékanyag, annak nem vagyok híve, hogy ne csomagoljuk be az ajándékot, de a boltokban kapható csomagolópapírokat sem szeretem. Mi háztartási csomagolópapírt használunk és minden évben valami mást kreatívkodunk rá, és raffiával kötözünk. Az egyik évben például mindet kifestettük, ami nagyon nagy élmény volt: esténként a férjemmel kiültünk a konyhába és maszatoltunk, közben zenét hallgattunk és beszélgettünk. Volt olyan alkalom is, amikor barátok csatlakoztak hozzánk, a négyzetes csomagoló egy ilyen páros festésnek az eredménye, én a zöld színnel voltam:) A férjem kezenyoma elég láthatóan rajta maradt egy ajándékon:o)

A mi kézzel készített ajándékainkból is mellékelek egy válogatást.
Az első egy családfa, amely sokkal nagyobb sikert aratott, mint vártuk. Na hol vagyok rajta?

A második ajándéknál a mosoly nem csak a hímzésnek szólt, mert ezen a karácsonyon, mindenki vett törülközőt a másikkal, mi két teljes szettel gazdagodtunk és azóta is ezen nevetünk. Vajon idén mi lesz a sláger, talán a terítő?


Nagyon szeretek levelet és képeslapot kapni (üdvözlő sms-t viszont egyáltalán nem), természetesen mi is sokat írunk és küldünk is minden évben, de vásároltat, hanem általunk készítettet, íme a tavalyi, az ideit még csak mi láttuk. Kilike is ezen vonulatot képviseli, itt.

3 megjegyzés:

  1. Ili
    Nagyon tetszenek a csomagolópapírjaitok! A családfán a jobb fölső sarokban vagytok?

    VálaszTörlés
  2. nem, szeretnék sablonosnak tűnni, de nagyon tetszik a blogod...
    és csak úgy mellékesen, mert megígértem :) www.ossianangyal.freeblog.hu
    ezen megtalálod a majdnem összes Lelkes blogost, na meg persze az én blogomról lenne szó...
    margó

    VálaszTörlés