2009. február 28., szombat

2009. jan. 7. Közkívánatra: Karácsonyi sonkás kenyér

Már többen kértétek, ezért íme a karácsonyi bejegyzésnél található csábító kalács receptje.
http://www.homeschoolblogger.com/marywolf/636358/

Karácsonyi sonkás kenyér (spanyol) 3 óra 2 rúd

2 dkg élesztő
0,6 dl víz
4 ek kristálycukor
60 dkg finomliszt
1 tojás
1 kk só
2,5 dl langyos tej
10 dkg vaj

töltelékhez:
1-2 kk olívaolaj
25 dkg édeskés szalonna
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg császárszalonna
15 dkg szőlő vagy 8 dkg mazsola
15 dkg olívabogyó

lekenéshez:
1 tojássárgája
1 ek kristálycukor
1-2 ek víz

Az észtőt langyos vízbe morzsoljuk, 1 ek cukrot belekeverünk, letakarva, meleg helyen kb 15 perc alatt fölfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, a tojást beleütjük. Ide kerül a felfuttatott élesztő, a só, a maradék cukor és a tej is. Dagasztani kezdjük, miközben a megolvasztott vajat is beledolgozzuk. 8-10 perc alatt alaposan kidolgozzuk, bedagasztjuk, majd letakarjuk, és meleg helyen kb 1,5 órát kelesztjük.
Elfelezzük, meglisztezett gyúrólapon 3 mm vastagságú, 40x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Olívaolajjal vékonyan megkenjük, majd a sonkaszeletekkel kirakjuk úgy, hogy közben egy ujjnyi széles sáv szabadon maradjon. A füstölt sonkát és a császárszalonnát csíkokra vágjuk, a sonkára szórjuk, akár a mazsolát és az olívabogyót. Föltekerjük, akár a bejglit.
Kivajazott tepsibe tesszük. A tojássárgáját a cukorral és a vízzel kikeverjük, a tésztát lekenjük vele.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 180 fok-on 35-40 percig sütjük. Félidőben alufóliával letakarjuk, hogy nehogy megégjen a teteje.
Kb 1 órával azután, hogy megsült, 2-3 cm vastagon fölszeletelve már tálalhatjuk is.

Megjegyzések:
Én mazsolával csináltam, remek ízt ad neki.
Kétfajta sonkát vettem hozzá, elmondtam, hogy füstöltebb és édesebb kellene, sajnos nem jegyeztem meg a nevüket, de a végeredményben érződött a két íz, amúgy az édesebbet én bepácoltam egy kis mézbe.
A tojásos megkenés ne nagyon csorogjon le róla, mert a tepsin meg fog égni és tényleg le kell takarni 20 perc után és rendesen, mert nálam megkapta azt a sarkát, ahol nem volt teljesen letakarva.
A megkenéshez csak a tojás sárgája kell, de a tésztájához bele lehet kavarni a fehérjét, ha az embernek eszébe jut.
A recept eredetileg a Príma konyha egyik karácsonyi számában jelent meg.

2 megjegyzés:

  1. Szia Mara,
    köszi, majd jelzem, hogy ízlett.
    És recept szerint 2féle sonkát és császárszalonnát fogok használni töltelékként. ;-)
    B.

    VálaszTörlés
  2. Remélem tetszeni fog, nálunk osztatlan sikert aratott, alig várom, hogy jöjjön valaki hozzánk vacsizni egy olyan napon, amikor van időm megcsinálni.

    VálaszTörlés