2009. február 28., szombat

2009. jan. 17. Lelkipásztori napok: Isten szava megújít

Ami nekem csak nap lett, mert pénteken nem tudtunk kimenni, de ma bepótoltuk. Zsolt felajánlotta, hogy vigyáz Bernátra, így részt vehettem az előadáson, két kiscsoportos beszélgetésen és az összefoglalón. A teljes programot nem tudom ismertetni, mert csak a szentesi plébániát bemutató bemutatkozáson voltam benn, amelyet Serfőző Levente, a plébános vezetett. Ezt követte a két kiscsoport, az első körben világiak és papok külön voltunk, több kiscsoportban és a téma:
Világiak felelőssége a plébánián
A második körben már vegyesen voltunk, felszenteltek és laikusok egy-egy kiscsapatban:
Az előadások alatt mi fogalmazódott meg bennünk és mi az, amit gyakorlatba tudunk ültetni.
Mindkettőhöz hosszan tudnék írni, mert elhangzott pár nagyon jó gondolatmenet, de nem tanulmányt szeretnék most írni, lesznek részek, amelyeket majd később megírok önálló bejegyzésként, de visszautalok ide.
A végén minden csoportvezető ismertette a náluk elhangzott legfontosabb gondolatokat, íme egy összefésült válogatás:
- a megújulás nem szervezés és munka, hanem lelki élet - Istennel való kapcsolat
- a pap mellett kell dolgozni és nem vele párhuzamosan
- személyes példaadás, élettanúságtétel
- a plébánia ne egy nagy közösség legyen, hanem sok kis közösség alkossa meg az egy nagyot. A kis közösségek hatékonyabbak. (Ha mindenki a nagy közösségben van, akkor nem alakulnak ki a saját feladatok, csak néhány ember fog végezni mindent. Egy nagy közösségben könnyű elrejtőzni, láthatatlanná válni; lehetőséget bizosít arra is, hogy ne kelljen személyes szintre kerülni, megnyílás, személyes ima nélküli közösséget fog eredményezni, ami nem építő.)
- a kifelé tekintő programokat úgy kell megszervezni, hogy utána legyen, ami megtartja az embereket, mert ha nincs, akkor minden munkánk csak programszervezésből fog állni és mindig csak azon fogjuk törni a fejünket, hogy már megint milyen új csalogató rendezvényt találjunk ki.
Amire szükség lenne:
- komoly képzések, főleg közösségi élet területén (vezetők és olyan munkatársak, akik a plébániákon tudnak vezetőt képezni)
- egyházmegyei újság
- össze kellene kötni az egyházmegyei és plébániai szintet, ehhez regionális munkatársak, felelősök kellenek
Majd Kondé Lajos zárása: mindazt, amit itt hallottatok, megfogalmazódott bennetek, vigyétek és osszátok meg másokkal. Ezt teszem most:)
Mindemellett fontos a kapcsolattartás, akikkel most megismerkedtünk. Ne hagyjuk leülni ezeket a kapcsolatokat, váljon élőve, mert csak így tudunk jó kovásza lenni az egyházmegyének.
A dőlt betűs gondolatokról:
Abban az esetben, ha ez egy újságcikk lenne, akkor ezeket a kiemeléseket nem tartalmazná, de mint blogger a saját blogomban néha megengedhetek magamnak egy kis öntömjénezést. Ezek az én gondolataim voltak, nagyon megdöbbentem, amikor visszahallottam őket, szinte szó szerint az összefoglalásban.
Személyes vélemény: Az idei évei Lelkipásztori napokat össze sem lehet hasonlítani a tavalyival és most nem a szervezésre gondolok, mert az pazar volt mind a két évben, hanem minden szervező és résztvevő gondolataira, hozzáállására. Nem volt nagyon új a gárda, nincs nagy cserélődés, de lelkileg igen, mintha mindenki több lépcsőfokot lépett volna. A mottó megvalósult: a Biblia évét zárjuk - Isten szava valóban megújít!

6 megjegyzés:

  1. Ili
    Koszi, hogy leirtad ezeket, kulonosen a legelso gondolatot, hogy Isten szava az, ami megujit. Olyan konnyu pont errol megfeledkezni a nagy buzgalomban. Ja, es szuper ferjed van!

    VálaszTörlés
  2. Köszöni szépen a dicséretet, majd elolvassa:)
    Szerintem is nagyon szuper, igyekszem sokat mondani, bár ma lehurrogtam egy kicsit, mikor az egyik növényt az ajtóba tette, én meg Bernáttal a kezembe felrugtam (mert nem láttam). Szóval akkor mondtam, hogy nem éppen szuperul tette szuper helyre:) De szánom-bánom!

    VálaszTörlés
  3. Andi
    Liv oldaláról találtam hozzád, nagyon örülök neki! Szintén aktív katolikus pár vagyunk, immár 2 gyerekkel, és engem is hihetetlenül feltötött a hasonló sz.f.vári egyházmegyés program, a Látó Nap a nyáron (hazafele a durrdefekt már nem annyira). Szóval nagyon megörültem nektek, csak egyet sajnálok, hogy messze laktok (sejtem a megyét immár), bár párom Szegedi származású, néha járunk arra.
    Hajrá, csak így tovább!

    VálaszTörlés
  4. Üdvözöllek Andri, remélem még sokszor fogsz erre járni és sokat olvashatjuk majd a te gondolataidat is.

    VálaszTörlés
  5. király.eni
    Jan.16-17-én zajlott Zöldfáson ez a program, közel sem csak lelkipásztoroknak, hanem munkatársaknak, akik fontosnak érzik az egyházközséget, és annak megújulásáért szívesen odateszik a saját elképzeléseiket, képzettségüket, tudásukat, idejük, energiájuk egy részét. Kopasz István atya munkatársai közül hetet hívott magával. Az egyházmegyéből közel hetvenen jöttünk össze.

    Szentmisével kezdtünk, 9 pap együtt, egységben vezette ezt, aztán hamar a sűrűjébe kerültünk az eseményeknek.

    E másfél nap egyik legfontosabb feladata volt, hogy ország-világ előtt, de legalábbis az egyházmegye küldöttei előtt bemutatkozzon a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Pasztorális Helynökség, és a PARK, azaz a Pasztorális Referensek Köre. Szemtől-szembe láthattuk és hallhattuk azokat az embereket, akik felvállalták azt az izgalmas munkát, hogy az egyházmegyénkben működő kateketikai, családpasztorációs, ifjúsággal foglalkozó, karitász, lelkiségi csoportok munkáját segítsék képzésekkel, kiadványokkal, meghívókkal, terjesztéssel, program-összehangolással, és találkozókkal, ahol az egy mindenkiért, mindenki egyért elv alapján ők segítsenek nekünk, és mi segítsük az ő munkájukat, egységben, szeretetben, Istenben.

    Szecsődi Péter atya mesélt nekünk a váci egyházmegye megújulási programjáról, ami néhol utópisztikusnak hangzott, de a Mende-i egyházközösség bemutatkozása alátámasztotta a hallottakat, és megerősített minket abban, hogy lehetséges merész álmokat megvalósítani.

    A szentesi Szent Anna Plébánia lassan 20 éve a megújulás útján lévő közösségek, programok szép példája, őket hallhattuk még élő tanúként.

    Amit leszűrtünk, hogy nem a programok mennyisége, a hívők számának növekedése és egyéb mutatók turbózása a cél, hanem Isten Országának építése, amit csak Istennel és a munkatársakkal, lelkipásztorral egységben lehet tenni. Az egység pedig rendszeres imában és a másik elfogadásában gyökerezik. A Mende-i munkatársak évről évre minden hétfőn este imádkoznak, elmélkednek, gyakran egy- másfél órán keresztül, mielőtt a feladatok megbeszélését kezdenék. Sokszorosan megtérül ez az idő – vallják.

    A találkozón résztvevő atyák megújító lelkülete nagy-nagy ajándék lehet minden egyházközösségben, hiszen rájuk óriási szükségünk van. Merjünk olyan feladatokat levenni a vállukról, amiktől felszabadulva a lelki életre tudnak több időt fordítani!

    A kiscsoportos beszélgetésekben fogalmaztuk meg saját ötleteinket a megújuláshoz és ahhoz, hogy miben tudnánk kérni a Pasztorális Helynökség segítségét.

    Búcsúzóul azt a kérést kaptuk, hogy meséljük el otthon, közösségekben, emberekkel beszélgetve, amit hallottunk. Ennek jegyében készült ez a pár soros beszámoló.

    VálaszTörlés
  6. Van képem hozzá:

    http://www.szeged-csanad.egyhazmegye.hu/lpnapok2009.htm

    VálaszTörlés