2009. november 16., hétfő

Tutoriál - kulcstartó

Életem első tutoriálja, és egyáltalán nem egy bonyolult dologról van szó, szerintem a legtöbben simán a kép alapján is meg tudjátok csinálni. Hogy miért fényképeztem mégis végig és írom le, mert nem mindenki profi, én sem, ezért sok esetben nem értem mások tutoriáljait, mert amik nekik egyértelmű lépések, nekem még nem, majd az lesz, ha valaki megmutatja. Viszont nem lehet mindent 100 fotóval és extra szájbarágósan elmagyarázni, éppen ezért van szükség egyszerűbbekre is, hogy az ilyen kezdőknek, mint én legyen sikerélménye, mert nekem ezzel a házikóval volt, két olyan nap után, amikor valahogy semmi se akart összejönni, semmi se lett olyan szép, ahogy elterveztem.
A házikó ötlete innen származik.

Kulcstartó karácsonyra

1. a sablon 10 cm magas, a többi méret teljesen valószínűtlen, a ház oldala ha jól emlékszem 6,3 mm, de erre aztán nincs szabály. Kétszer körberajzoltam és kivágtam. Zsoltnak készült, és ő gomba díszítést kért, ahhoz is csináltam egy sablont, az egyikre rárajzoltam, kivágtam, a tetejét gombbal díszítettem.
2. kiválasztottuk az anyagrészt a hátuljára, négyzet alakúra vágtam és ráöltögettem, itt lehet variálni az öltéseket.
3. miután minden díszítés elkészült, össze lehet varrni a két darabot, ezt is lehet többféle öltéssel. A házacska valamelyik oldalán kell egy 1,5 cm-es rés, ide jön majd a kémény/kulcstartó.
4. kémény elkészítése: 10 cm hosszú szalag vagy a háttér anyagól 10 cm hosszú, 4 cm széles szalag, amelyet először félbe hajtottam, majd mindkét oldalát behajtottam középre, a félbehajtásnál összehajtottam és a szélét összeöltöttem. Díszítésnek mind a két oldalát végig lehet varrni. Az egyik oldalán visszahajtottam és úgy varrtam le, hogy a kulcskarikát bele lehessen fűzni, variáció: akár már itt bele lehet tenni a karikát, hogy később ne kelljen az anyagot átbújtatni.
A szalagot mostmár csak át kell bujtatni a lyukon és rávarrni egy darab filcből a kémény tetejét, hogy ne csússzon ki.
Még néhány készítése tervbe van véve, egy négy darabból álló sorozatot is szeretnék csinálni a négy évszakhoz, ki tudja, talán ilyesmi lesz a húzogatós ajándék.
Este még sütit is csináltunk, amely kiváló a túlérett banánok hasznosításában.

2 megjegyzés:

  1. Köszi, én nagyon örülök neki, hogy leírtad. Bár már két hete jár az agyamban ez a kulcstartó...kéne csinálni párat. És mennyivel egyzserűbb, hogy az ember lánya nem agyal a hogyanon, csak idekattint, és máris kész. :) Köszi:)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy van, akinek segítettem vele. Tényleg nem tudtam, hogy megírjam-e, nade senki se profiként kezdi a pályafutását, viszont bátran kell nekiállni és sikerül, legfeljebb másodjára, vagy azután, hogy megkérdeztük valakitől;) Nem szégyen az.

    VálaszTörlés