2009. november 27., péntek

Adventi koszorú

Bernát koradélutána alvása alatt sok egyébbel elkészült az idei adventi koszorúnk, a tavalyi gyertyákkal. Az volt az alapkoncepció, hogy csak olyan alapanyagokat használjak, ami van itthon és lehetőleg a koszorú szétbontása után is felhasználhatóak maradjanak. Sajnos alig rendelkezünk növényzettel, a köztereket pedig nem szándékoztam megkopasztani, így fenyőágnélküli az idei koszorúnk.

Az ötletelésnél még nem volt ott a fajéh és a narancshéj, és még úgy volt, hogy ragasztóval dolgozom, de menet közben kiderült, hogy az utóbbi teljesen elhagyható.
Az évek óta használatos szalma alapot vettem elő, egy áttetsző anyagot arany mintával, valamikor valaki ajándékot csomagolt bele, tavaly a koszorú alatt volt, idén meg rajta;)
Gombostűvel rögzítettem. Filcből kb 8 mm-es csíkokat vágtam. A zöldet rátekertem, egyetlen tűvel van rögzítve. A barnából összesen négy csíkot vágtam és kis fészkeket készítettem belőlük a gyertyák számára, darabonként két tűt használtam. Számomra is meglepő módon a gyertyák teljesen stabilak.
Minthogy itt még olyan üresnek éreztem az egészet, a konyhából hoztam fahéjat és szárított narancshéjat, a zöld filccel rögzítettem őket.

Az adventi koszorú eredetileg fenyőágakból készül. Korábban 19+4 gyertya állt rajta, minden napnak egy a 24 napos adventben, de ma már csak a hétvégéket jelöljük. Advent elnevezés Adventus Domini latin szavakból ered, azaz az Úr eljövetele.
Minden héten egy gyertyát gyújtunk, a fény növekszik, majd karácsony éjjelén a fenyőfán is kigyulladnak. A gyertyák színének is szerepe van, egy kivételével mind lila, azaz a bűnbánat színe, a fehér az öröm, a lila+fehér=rózsaszín, ezt a gyertyát a harmadik vasárnapon kell meggyújtani.
Ezen időszakhoz tartozik még a roráte, azaz hajnali misék, mikor egyetemista voltam, mi is jártunk, Bernátot viszont nem rángatnám ki reggel az ágyból, bár szerintem most én is nehezebben indulnék útnak. Aki teheti, feltétlenül menjen el hajnali misére, különleges élmény!

2 megjegyzés: