2010. július 17., szombat

Tot school - kérdés privátból

Levélben érkezett egy kérdés:
akkor minden nap csak azokkal a dolgokkal foglalatoskodtok, amik ki vannak téve?

A válasz határozottan: nem!
De: azokkal, amik kint vannak az asztalon, foglalkozni kell! Azaz, azok a napi feladat, a tanulás etc, mindenki illessze ide a saját fogalmát;)

Az otthoni tanulásnak pont az az egyik erőssége, hogy nem csak azzal lehet foglalkozni, ami ki van téve, ami meg van határozva, ami a tantervbe jön. Hiszen akkor hol maradnak az oo egyik nagy erőssége, hogy a gyerek érdeklődése után megyünk.

Ha megnézitek az asztalt, olyan elfoglaltságok vannak rajta, amelyek messze nem fedik le az egész napot, van, hogy egy résszel 5-10 percet foglalkozunk, másikkal meg 20 percig is elmolyol (Virág szavaival élve;)). És minthogy az asztal tartalma estig kint marad, napközben is többször visszatér hozzá.

De sok terület nincs ott az asztalon: pl minden nap van mondóka, vers, ehhez van egy dossziém, ígértem már, hogy írok róla, de akkor ezt nemsokára megejtem.
Nem volt semmi az asztalon, ami zene, pedig hallgatunk bakelitet, youtube videót nézünk, pengetünk gitárt, csörgőzünk, mikor mit. És természetesen énekelünk gyerekdalokat, meg én is szoktam népdalokat énekelni, főleg házimunka közben.
Írtam az egyik naphoz, hogy a mesekönyv se kerül ki, leszámítva, ha konkrét feladat kapcsolódik hozzá, mint a lufipakolás.
Eleve reggeli után Bernát vagy elkezd autózni, kockázni a szobába, vagy hoz egy mesekönyvet és megpróbálja elérni, hogy Zsolt még indulás előtt meséljen neki egyet, majd nekem hordja a többit;) Ilyenkor 4-5 meséskönyv előtt meg se lehet állni. Most azért ugrott meg a száma, mert este beájul az ágyba, így akkor nem jut idő meseolvasásra.
A konyhaasztal mellett mindig kint van zsírkréta, festék, papír, mert elég sokszor kéri, hogy ő most rajzolhasson (én pedig ilyenkor gyorsan elmosogatok;).

Tehát, ami az asztalon van, azzal kell foglalkozni az adott nap, de ezen kívül bármivel lehet, sőt kell is, hiszen hosszú egy nap;)

És hogy ne legyen képtelen, így tornáztak H-val a héten, ez se volt az asztalon;)
Mellesleg a kisbarátnő remek ötleteket adott, hogy milyen jól lehet hullahoppkarikával tornázni, kár, hogy még nem blogol:)

2 megjegyzés:

  1. Na már kezd összeállni a kép! :)

    VálaszTörlés
  2. Sok kérdés van még bennem is, ezért írom le mindig, hogy nem vagyok tapasztalt szakértője a témának.
    Viszont úgy éreztem, hogy ez egy olyan terület, amit érdemes az első szárnypróbálgatásoktól bemutatni, nem csak a nagy, éves tapasztalatokat megmutatni.
    És a közös gondolkodás sem elhanyagolható, nekem sokat segít.

    VálaszTörlés