2009. március 29., vasárnap

Polc itt is ott is

Tovább haladt a polcosítás: közlekedőbe ééééééés a konyhába!
A teológus részleg az a bejárati ajtó fölé került, a konyhába pedig két polcot raktunk fel. Aminek különösen örülök, az az, hogy kikerült végre az a házi áldás is, amit még nászajándékba kaptunk (a könyvekkel lapult egy dobozba).






Bernát a következőket produkálta az elmúlt napokba:
  • Az ágyba felül és hanyattvágja magát, közbe hatalmas nevetés.
  • Az ágyba feláll, igaz a terepviszonyok miatt hamar elborul, de kapaszkodás nélkül megáll pár másodpercig. Csak az ágyba gyakorolja!
  • A mit mond a kutya béna kérdésre mosolyogva adja meg a választ: vu vu. A cica részleg csak akkor megy, ha előtte bemutatjuk neki, bár lehet, hogy csak azt élvezi, hogy idétlen hangokat hallatunk.
  • A nagyszülők is felmutatták kreativitásukat, az anyai ág a madárfészek rajz felől érdeklődött, majd előkapott egy papírt, és rajzolni kezdett. Bernát is megkaparintott egy ceruzát és lelkesen nyomot hagyott a papíron. Az apai ág buborékfújással rukkolt elő, hatalmas kacagás és osztatlan figyelem lett a jutalmuk.
Azért én is tanultam valami újat, a vajkészítésből maradt írót eddig simán megittam (nagyon rákaptam az ízére), Ilinél azonban ettem hajdinás palacsintát, amit az író felhasználásával készített. A nagyipari kefírfogyasztásunk miatt messze több tejet használunk fel, mint eddig, így több vajunk és írónk lesz és hát nem lehet mindig mindet meginni sem:) Szóval gondoltam egyet és nekiugrottam annak a palacsintának, sajnos pontos recepttel nem tudok szolgálni, mert nem vagyok egy méregetős alkat. Három tojás, habosra cukorra, vaníliásat is tettem bele, majd két evőkanál olaj és annyi hajdinaliszt, hogy a szokásos palacsintatésztánál sűrűbb legyen. Majd lehet merőkanalazni, én közepes lángon sütöttem, lassan csorgattam bele a tésztát, így a közepén maradt és nem lettek olyan nagy átmérőjűek, hanem olyan pancake kinézetűek. A tetejére üvegreszelőn lereszelt, fahéjjal, szegfűszeggel kavart alma került. Még annyi se maradt, hogy lefényképezzem.

9 megjegyzés:

  1. Milyen jó ötlet ez az ajtó feletti polc! (És milyen gyerekbiztos :D) Nálunk az akármilyen ábrákkal illusztrált könyveket pl. előszeretettel nézik színezőnek :O De meggondolandó egy ilyen polcrendszer...
    Vajat hogy csinálsz?

    VálaszTörlés
  2. polc: haverom mondta, hogy nála a gyermek mindig a Máray első kiadásokat pécéz ki magának. Amikor náluk voltam megláttam, hogy az ominózus könyvek a legalsó sorba vannak, mire a srác széttárja a kezét: abc rendbe vannak, oda jött ki az M :)
    Azért ezt választottuk, mert a lakás alapterületét nem lehet növelni és ha telinyomjuk bútorral, nem fogunk melléjük beférni, a könyvek pedig helyigényes jószágok.

    Vaj: házitej, hagyom állni, feljön a tejszín, azt leszedem merőkanállal. Két és fél literről én fél litert szedek le. Majd dunsztosüvegbe teszem, meleg helyre állítom, majd bekapcsolom a Grey anatomy egyik részét (elhagyható) és a jól lezárt üveget elkezdem rázni, ééés egyszercsak vaj lesz benne (köpülés). Ha hagyod egy kicsit állni rázás közbe (pihenő) akkor gyorsabb (szerintem). Majd leöntöm az írót, megy a sütibe/muffinba/palacsintába, kimosom vízzel a vajból a maradék írót (így nem romlik meg olyan gyorsan). Műanyag zárható dobozba teszem.

    VálaszTörlés
  3. Hú, de jó ez a hajdinás palacsinta recept, bár azon gondolkodtam, hogy szerinted lehet e valamivel helyettesíteni a z írót és a tojást? Pl. szójatejszínnel, esetleg zabtejszínnel, a tojás meg elhagyható?
    Na mindegy majd kipróbálom és írok!
    A hajdinalisztből nagyon finom kekszet is szoktam készíteni, fiúk imádják!

    VálaszTörlés
  4. A szójatejszínnel szerintem simán lehet, a tojás elhagyása passz, alapjáraton nem szeretem a palacsintát, főleg nem megcsinálni, csak ezt:)
    A kekszre kíváncsi lennék nagyon!

    VálaszTörlés
  5. Az egész akció előtt felforralod a tejet, vagy nem? És mennyit áll meleg helyen a dunsztosüvegben?

    VálaszTörlés
  6. Én nem szoktam, Ili pl igen, tapasztalat: akkor tovább kell köpülni. Igazából én a sütőre szoktam tenni és pl teavize forralok mellette, akkor kellemesen megmelegszik, Ili a kandalló mellé állítja és amikor ideje van rá, akkor fojtatja, szóval nincs meghatározott idő, szerintem már 5 perc is elég neki. Ha Ili erre jár, kifaggatjuk.

    VálaszTörlés
  7. Itt vagyok:)
    Forralás után lehűtöm a tejet, egy éjszakát pihen a hűtőben, utána szedem le a tejszínt. a tej megy vissza a hűtőbe, a tejszínt meg csak annyit hagyom elöl, hogy kicsit langyosodjon (mostanában nem szeretem egészen megmelegíteni, mert nehezebb kiszedni az üvegből a tejet). Aztán rázom az üveget, és elég hamar kiválik belőle a vaj, újabban 3 -5 perc alatt kész. Utána ugyanúgy csinálom, mint Mariann.
    Most azon kísérletezem, hogy számít-e a hűtés módja azon, mennyi tejszín gyűlik a tetejére egy éjszaka alatt. Télen ugyanis, mikor kint hűtöttük, gyakran másfélszer annyi vajat tudtunk csinálni, mint most. De persze lehet, hogy nem ezen múlik:)

    VálaszTörlés
  8. kilike, nekem is csökkent a vaj mennyiségem, akkor nem bennem van a hiba:)

    VálaszTörlés
  9. De ti ugyanúgy hűtitek most is, nem? Akkor lehet, hogy a tehenkén múlik, és kár strapálni magam:)

    VálaszTörlés