2009. március 7., szombat

Peter Brock: Nelli


Nelli története megmosolyogtató, tanúságos és mindennapi. Pontosabban mindennapi volt a maga korában, hiszen ma már azoknak, akikhez a pöttyös/csíkos könyvek szólnak, magyarázatra szorulnak olyan szavak, mint az úttörő és a rajgyűlés. Én magam is csak kisdobos voltam, bár akkor sem láttam már sok értelmét, történetesen '89 nyarán volt az avatás.
A pöttyös sorozatba tartozó könyv főszereplője egy hazudós kislány, aki valójában nem hazudik, pontosítva, nem is az igazat mondja, de a hazugságai nem rossz szándékból fakadnak és nem károkozás a céljuk. De akkor sem a valóságot mondja, hanem a fantáziáját, a fejében keletkezett történeteket, amelyeket olyan lelkesen és parádésan ad elő, hogy remekül elszórakoztatja a hallgatóságot. Viszont ez a lányka egy csodálatos karakter, mert képes változni, bocsánatot kérni és megbocsájtani.
A könyvborítón látható rajz magyarázta is megtalálható a mű második felében.

Véleményem szerint olyan 10 éves korosztálynak adható, inkább közös lazítós délutáni felolvasásnak. Nem érdemes egyedül nekiugrania gyermeknek, mert tényleg magyarázatra szorulnak a szavak. Nem mély tanúságok tárháza, de apró ötleteket lehet belőle meríteni, főleg jó példákat későbbi beszélgetésekhez: pl az osztályfőnök minden gyerekkel egyenlően bánik, nincs kivételezés, azaz azon gyerekkel se foglalkozik többet, aki rászorulna.

Krisztina karaktere méltatlanul elveszik, pedig Bea babával üde színfoltok voltak és érdekes volt az ő életútjuk is. Igaz az életben is van olyan, amikor emberek a mindennapi életünk részét képezik, majd egyszer csak arrébb sodródunk és nem keressük egymást. Vannak akik újra felbukkannak és vannak akik nem. Azért mindig van körülöttünk valaki, aki tanúsíthatja, hogy éppen jó vagy rossz kedvünk van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése