2009. szeptember 21., hétfő

Kis fotográfia


pontosabban egy kis technikai ismertető.
Zsolt mellett nem lehet unatkozni, ha lépést akarok tartani az itthon fellelhető kütyükkel és ha használni akarom a fényképezőgépet, akkor bizony komolyan utána kell járnom az uram szakterületének (még jó, hogy emberi nyelven tud magyarázni, így tőle is sokat tudok tanulni).
Nagyon meg akartam mutatni a múlt héten készült képeket és minthogy a halszem objektívről még nem tartott nekem kiselőadást, utána olvastam egy kicsit a témának.
A halszemoptikát eleinte csillagászati látcsövekhez fejlesztették ki, mert ezek látószöge 180 fok felett van. Így képesek voltak az égbolt sokkal nagyobb szegmensét egyszerre vizsgálni, ráadásul úgy, hogy az egész kép éles volt. Természetesen a fotósok a lehető leghamarabb ráharaptak erre a technikára is, hiszen milyen jó, ha 180 fokot lehet fényképezni, ráadásul úgy, hogy az egész kép éles lesz.
Természetesen több fajtája is létezik, ha valaki a kerek objektívet birtokolja, akkor kerek képet készíthet. Ezekről nekem mindig a Kisherceg bolygója jut az eszembe. A bemutatott képek viszont egy átlós típusúval készültek, amely alkalmas arra, hogy kitöltse a teljes képmezőt.

És vicces képek gyártására is alkalmas:)


A vicces fotómodell is írt a halszemről: itt, vigyázat, ő sokkal szakmaibb;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése