2009. szeptember 4., péntek

Írok még egy kis beszámolót, mert még annyi jó képünk van

Na, ez aztán cím lett a javából!
Gondolkodtam, hogy a képekhez a beszámoló mellé írjak is bővebben a látottakról vagy ne, de egyenlőre szerintem valami öszvérmegoldást fogok alkalmazni, elsősorban azért, mert a kint vett tuti könyveink szüleimnél vannak.

1. nap - Az antik Róma
Végülis a megérkezés is ide tartozik, hiszen szerda hajnalba voltunk Rómába a szállásra pedig olyan kettő körül értünk. A képen kb hajnal három van, Bernát is megtalálható rajta, itt még bőszen randalírozott.
Reggel a Colosseum felé vettük az irány, amely az egyik leghíresebb látnivaló. A Római Birodalom legnagyobb anfiteátruma volt, hiszen a birodalom legtöbb városában volt ilyen épület, csak nem ekkora és az esetek többségében fából készült. Eme épület fénykorában 50 ezer embert is be tudott fogadni. A színpadon megcsodálhatták a gladiátorok emberekkel, állatokkal folytatott küzdelmét, valamit a keresztények módszeres legyilkolását - és még a mai emberek az agresszívek...
Az egész mellesleg egy csodálatos épület, ami teli van optikai csalódással. Kintről monumentális, bent a hosszabbik végénél állva nagy, az közepénél meg "nagyobbnak gondoltam". De egyszerűen hatalmas az egész, régen fehér márvánnyal volt beborítva, amit azóta más építkezésekhez használtak el. Található benne egy kereszt is, mert jópár éve a keresztút egyik állomásának jelölték ki.
A színpad fából volt és csapóajtós rendszerrel működtették az állatok véletlenszerű felbukkanását. A gladiátorok földalatti alagúton érkeztek az épületbe, három fajtájuk volt: a hivatásos, a rabszolga és a halálraítélt, aki ha legyőzte ellenfelét kegyelmet kapott, bár pár hónapnyi raboskodás, és éheztetés után biztos hatalmas esélyekkel indult az edzett gladiátorral szemben.
Innen felmentünk a Palatinuszra, majd a Forum Romanum következett. Mind a három nevezetesség egyetlen jeggyel látogatható, amely több napig érvényes.A felső képen a criptoporticus látszódik, minkét fotó a Palatinuson készült.
A romokat látva elég jó képzelőerőre van szükség, hogy lássuk a korábbi fényűző antik világot. Persze ha valaki végigmondja, hogy az a három oszlop egy batár nagy templom előtt volt, már könnyebb, csak biztosan bennem van a hiba. Az okos könyvünk viszont tudott olyat, hogy a lefényképezett romokra rá lehetett hajtani a rekonstruált kiegészítést, ezért mindenhol jól megvizslattuk és leesett az állunk, hogy milyen fantasztikusan meg volt építve az egész, milyen jó volt az elrendezése, és milyen döbbenetes volt mindezt az akkori átlagembernek látnia, bár a mi átlagnak is az:)
Számunkra hosszú órákat vett igénybe ez a séta, így elindultunk enni, természetesen útközbe mindig akadt valami látnivaló. A Capitolium dombon át hagytuk el a Forum területét, Bernát galambokat kergetett, mi pedig megcsodáltuk a Piazza del Campidoglio, amelyet Michelangelo tervei alapján alakítottak át.
Castor és Pollux szobrai között lelépcsőztünk, majd Róma írógépénél is tátottuk egy kicsit a szánkat, II. Viktor Emauel építette és jelenleg több részét újítják (én akkor se láttam bele az írógépet).
Vacsi után, amikor is Bernát a kendőbe szunyókált, csak alternatív módon, átvágtunk a Piazza Navonán, és a már zárva levő Pantheon lábainál söröztünk egyet és hazaindultunk.


2 megjegyzés:

  1. De jó! Rómában voltatok? Nem jártatok a Farnese palotában? Asszem így hívják, ahol a római Magyar Akadémia van. Ott járt Toldalagi Pál és Pilinszky János 1949 telén. Csak azért jutottak eszembe, mert ők is fényképezkedtek egy Castor & Pollux szobor előtt. Meg így is hívták őket: Castor és Pollux. Nade nagyon várom a további beszámolókat.

    VálaszTörlés
  2. Nem, ott nem voltunk, mertmint ahogy tudjuk, Róma sem épült fel egy nap alatt és három nap alatt sem lehet végigjárni :)

    VálaszTörlés