2011. március 21., hétfő

"Hétfőn nézegettem értőn"

Mindenkinek, aki járatos a kortárs irodalomban, nem kell ecsetelni, hogy honnan származik eme sor. Aki olyan, mint én, hogy nincs benne annyira az irodalom fő áramvonalában, nem tudja pontosan, hogy éppen mi a trend eme művészi ágban, leginkább onnan értesülhet az újdonságokról, hogy a nagyobb könyvtárak a friss beszerzéseket mindig kiemelt polcra teszik! A Somogyiban én is azt a polcot rohamozom meg először és néhány hete nem volt kérdés, hogy viszek-e onnan könyvet haza, mert megláttam Varró Dániel: Akinek a lába hatos című korszerű mondókákat tartalmazó verseskötetét.
A költő most sem okozott csalódást:) A kötet jelenleg mindennapjaink része lett, eleinte állandóan fel kellett olvasni Bernátnak, apától és tőlem is folyamatosan kérte. És nem kellett sok, hogy némelyik fülbe mászó rész, teljes vers könyv nélkül is előkerüljön a nap bármely szakában.
A kötet célközönsége a kisgyerekes szülők, remek megfogalmazásokkal, ötletes rímekkel és természetesen nyelvi bravúrokkal mutatja be a mindennapjainkat! Természetesen van olyan darabja, amelyik nem tetszik, van olyan, amelyben egyszerűen zavarnak a szavak, amelyeket valahogy versbe nem illőnek érzek, de hiába tiltakozok, a nyelv változik, és a költők is élnek ezen lehetőséggel, nem csak a mindennapi nyelvhasználók.
Illusztrátor Maros Krisztina, akinek a képei egyáltalán nem állnak közel hozzám, de nem mondanám, hogy nem tetszenek, a kötetnek viszont szerves részét képezik és belegondolva el sem tudnék hozzá más képeket képzelni, tehát jó munkát végzett!Minden vershez tartozik instrukció is:
Testtudatosító - nevelő célzatú dögönyözéshez
Nyáltörölgető - avagy a nyálkendő dicsérete
Repülőző - ezt hanyatt fekve, két kézzel magunk fölé tartott kisbabánkat óvatosan forgatva kell mondogatni
És a legjobb az, amikor Bernát játszik, és a következő sorokat mondogatja:
„Mért van két kis lábujj közt köz?
Ott lakik a lábujjközszösz.”
Annak ellenére, hogy van olyan darabja, amelyet talán jobb lett volna kihagyni, a kötetet várjuk a polcunkra, mert a magyar gyermekirodalom fontos darabjának tartom, és ha még dedikált példány lenne ...

2 megjegyzés:

  1. kész nyelvtörő :)
    V.D.-t eddig nem ismertük, köszi az ajánlót.

    pepita

    VálaszTörlés
  2. És most fedeztem fel, hogy van egy olyan verseskötete, amely az abc-re épít:
    http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=68605&type=22&_v=Szabo_T_Anna_Toth_Krisztina_Varro_Daniel_Kerge_ABC
    Még nem néztem meg, úgyhogy nem tudom, hogy jó szívvel tudom-e ajánlani, de a következő könyvtárkalandtúra listás tagja :)

    VálaszTörlés