2014. július 31., csütörtök

Felolvasás

Minthogy többen sok blogot olvastok, bennetek már garantáltan nem merül fel, az olvasás ne lenne egy rendkívül hasznos időtöltést. Sőt, azt is elég sokan leírták már, hogy milyen hasznos a felolvasás, kétség sem merül fel senkinek afelől, hogy ne kellene mind többet :)
Amikor átköltöztünk Kistelekre, hirtelen nem sok könyv volt nálunk, azért egy mesegyűjteménnyel, a Három pillangóval elég sokáig elvoltunk, főleg, hogy Kálebből a címadó mese gyorsan kiváltotta a minden nap legalább egyszer szeretné hallani reakciót.
Amikor beindult az aktív tanulós időszak, mely egybeesett a nekem sokat kell feküdni résszel, elkezdődött Káleb részéről a legyél velem sokat időszak, teljesen jogosan, írtam már korábban. És az egyik nagy lehetőség a meseolvasás volt, a könyvek viszont még ekkor is a korábbi helyükön kuksoltak. 
Én és a tabletem kombinációból kellett gyorsan valamit kihozni :) Az egyetemek, akadémiák által végzett digitalizációs munkák viszont kifejezetten hasznosnak bizonyultak:
Hamar a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán találtuk magunkat, és rögvest szembesülhettem azzal a ténnyel, hogy évekre elegendő anyaggal rendelkezünk!
A Süsüvel indítottunk, az összes részével, majd Mirr Murr, a Kiscsacsi.
Esténként pedig valami hosszabb lélegzetvételűre volt szükség, valamire, ami sokáig kitart :)  És ekkor jöttem rá, hogy fenn van a Trapiti.
Így már csak arra kell figyelnem, hogy reggel és este is fel legyen töltve a szerkezet, és mostmár az is rendszerré vált, hogy tanulás előtt és után is kér Bernát egy-egy fejezetet. Ilyen kérést pedig véletlenül sem fogok visszautasítani :)

Két előnyét fedeztem fel még a digitalizált irodalomnak, a lemerülő közvetítő eszköz gátat tud szabni a másfél, két órásra húzódó meseolvasásnak, mert csak még egy részt :) A másik az, hogy a kivetítő fénye mellett a kicsit egész hamar elalszanak és bár Fülöp a legtöbb esetben még igényel egy kis ringatást, lassan ő is el fog tudni aludni az ágyában.
És kinek kellenek ezután könyvek? Természetesen nekünk :) hiszen hasznos, meg előnyökkel is rendelkezik ez a forma, de azért mégis az az igazi, amikor a könyv lapjait meg lehet simítani, minden könyvnek más illata van, másképp látszódnak a betűk, ott vannak a szép rajzok, körbe lehet ülni, lapozni. Erősen közhelyes gondolatok, de ez tényleg jó érzés. Mert jobb a könyvespolc előtt állni és böngészni, mint a keresőt szemlélni :)
Jó olvasgatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése