2010. december 15., szerda

Tematikus mágnesezés

A Hétindító olvasnivalós poszthoz remélem még érkeznek hozzászólások, de ezt már nagyon szeretném veletek megosztani.

Ugye a hűtő nagy üres felület, amelyen remekül elvannak a mágnesek, én nagyon szeretem azokat, amelyeket csavargások alkalmával szereztünk be. Viszont ez a felület tanulási helynek is remek, ahogyan azt sok oo-s család ki is használja és ír is róluk rendszeresen.

A legújabb pakkunkat szeretném bemutatni, amelyek teles korcsolyázós képekből állnak. Még tavaly vettem meg a papírokat, kivágtam a kis figurákat, reklámcéllal érkezett mágneslapokat szétvagdaltam, majd kétoldalú ragasztóval a lapocskák hátára ragasztottam.

Bernát testnevelésórát tartott a művelet alatt, ugyanis ami elkészült, egyesével vitte a konyhába a nappaliból, 24 kört futott:)
És hogy mire is jó:
- adventi időszakban minden 24, így rendszeresen 24-ig számolunk, mi még "csak" számolunk, megszámolunk, jövőre már simán kivonásra, összeadásra is alkalmas lesz
- négyfajta figura, lehet csoportosítani
- a négyfajta figura és két csoportra oszlik, vagyis ebből három: jobbra és balra néz; a negyedik, amely egy páros, háttal vannak. Így ma már raktuk őket úgy sorba, hogy jobbra és balra nézők.
- ének-zene: tá ti ti, hiszen vannak egyedül és párban korcsolyázók is, lehet sorokat pakolni, letapsolni, egymásnak feladatokat kreálni.

Bízom benne, hogy további ötleteket fogtok olvasni a kommentekbe:)

Valamint ezt nézzétek, milyen ügyes Bernát: rajzolt traktort!Még nem olyan fejlett változatot, mint Sami, de eddig "csak" nagy köröket rajzolt. És a fekete paca továbbra is Covex a Muzzy-ból:)

3 megjegyzés:

  1. ... 24-ig számláltok. (Számoltok, amikor műveletet végeztek. - remélem nem veszed rossz néven ;o)
    Kiváló díszítősorokat rakhatnátok belőle: egy jobbra egy balra néz, bal, bal, jobb vagy egy fejjel lefelé áll kettő talpon. Mire jó a díszítősor? Előkészítő gyakorlata a későbbi számsoroknak, sorozatoknak.
    Rajz: sordíszek és terülődíszek. (Terülődísz: középpontból körkörösen rendezett szabályosan váltakozó díszítőmotívumok - lásd. mandala).
    Páros és páratlan számok tanítása (leírtam a blogomban, ketten táncolunk, az adott szám kirakható-e úgy, hogy mindenkinek van párja?) Most ennyi jutott eszembe. A te gyermeked hány éves? Iskolások vagy óvodások vagytok? Erika

    VálaszTörlés
  2. Erika, Dehogy veszem rossz néven, mondd nyugodtan, ami eszedbe jut, én meg reagálok;)

    De még sok komoly területen nem mozgunk, mert Bernát áprilisban lesz három éves, szóval bölcsödés korú:).
    Ezért írtam, hogy sok minden még csak ötlet, amit csinálni lehet vele, mármint nekünk ötlet, másoknál ez már mehet élesbe is.
    Sorminta papírral nem megy neki, de pl a négy színű építőkockával már igen, két színnel. Persze az sokkal spontánabb, mint a melyik kártyát tennéd most ide feladat. Szóval a lényeget érti, tudja, de nem feladat gyanánt. És ez annyira jó.

    mandala - szerintem keresztény blogokon ne emlegesd, max úgy, hogy a keresztényeknek nem ajánlott;), {azaz negatív kontextusban}. Mert nem az! Legalábbis az én blogomon, de szerintem a többiek is így vannak vele.

    Ha már példa a terülődíszre, ez Virág példája amúgy, akkor rózsaablak, de a kaleidoszkóp mintakészlete is hasonló.

    VálaszTörlés
  3. Azért írtam terülődíszt, mert ki így ismeri, ki úgy. A terülődísz régi ábrázoló technika. Én még a rózsaablak megnevezést nem hallottam erre, de nagyon találó. (Az említett "nemszépszót" szinonimaként próbáltam használni, úgy éreztem a leírásom nem volt túl pontos, elképzelhető.) Természetes, hogy építőkockával megy még a sordísz - nem gondoltam, hogy ilyen kicsikéd van - a papírlapon ugyanez, már egy magasabb szintű tevékenység. Most juttattad eszembe, hogy ezek szerint én voltam oo? Nahát?!! E.

    VálaszTörlés