2010. december 10., péntek

Téli tanulnivaló

Soha se hittem volna, hogy a tél ennyire gazdag. Mindig a szürkeséggel, a kopársággal jellemeztem eddig, mert ezt hallottam, tanultam. De ez nem igaz, a tél egy igazi kincsesbánya és ott is megtalálható, ahol nem gondolnánk.
Még ősszel csináltunk egy fényképes évszakkört Bernátnak a fényképeiből. Tavaszról nem volt túl jó képünk, de így is nagyon jól használható, szereti is nagyon. Az ajtóra van felragasztva, kétnaponta biztos megállunk előtte.
A Téli böngésző került legfelülre, amely azért a kedvencem, mert az elején még nem havas minden. Hiszen a télnek is van olyan időszaka, amikor csak szürke és kopár;), avagy a tél nem a hó miatt tél. János evangéliumát olvastam el a múlt héten és a következőt találtam: Tél volt. (Jn 10,22b)
Ez eddig még soha se tűnt fel, valahogy megbújt a szöveg közepén, megmutattam néhány Igeolvasó barátomnak és nekik sem tűnt fel, olyan muris. És hó is van ám a Bibliába: Iz 55,10.
Kedvenc állatunk jelenleg a varjú. A környék teli van velük, séták alatt egész közelről meg lehet őket figyelni, hallgattuk, ahogy kopogtatják a mogyorót, megfigyeltünk, ahogy megeszik. Az ablakunk előtt van egy nagy fa, azon is sokat lehet látni, esős napon gubbasztanak, mind jobban összehúzódva, Bernáttal el is játszottuk. Valamint számolnivalót is biztosítanak, mert mindig megszámoljuk, hogy hányat látunk. Talán gyártani kellene valami varjas lapbook-ot vagy összeszedni anyagot hozzá. Szerintem keresgéli fogok, mert engem is egyre jobban elkezdtek érdekelni ezek a madarak, alig tudok róluk valamit, pedig milyen sokat látjuk őket.
Ma nézegettünk egy téli festményt, a Mesél a festmény sorozat Négy évszak kötetében Pieter Brueghel képét. Ráadásul pont a varjú az, aki kalauzol a képen. Érdekesek a kiemelt, felnagyított részletek. Nekem is nagyon sok ötletet adott, hogy hogyan kell gyerekekkel képeket nézegetni.

6 megjegyzés:

  1. Minden évszakban hálát adok azért, hogy négy évszakos vidékre születtem. (Tudom, összemosódnak, tolódnak az évszakok, de akkor is jelen van mind a négy!) Én a telet nagyon szeretem: szeretem, hogy olyan helyzetet teremt a Teremtőm, hogy időben ágyba bújjak (hamar sötétedik), hogy többet olvassak, a kemence mellett tűnődjek, kézműveskedjek, barátokat hívjak esti beszélgetésre, hazakényszerít, begubóztat. Nekem ez nagy töltekezés! És olyan nyilvánvalóvá teszi számunkra, hogy mindennek rendelt ideje van... Köszönöm a téli gondolataidat! Erika

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy tetszett.
    Én is nagyon szeretek ilyenkor begubózni és más szemmel nézni a világot, más napirendet folytatni. Ezért is különösen nagy ajándék, hogy szabadon itthon tudunk lenni.
    Annyira jó sokat olvasni, szöszmötölni, mókolni, nagyokat játszani, fűszeres almalekvárt gyártani és mézeskalácsot.
    És ma Szegedre is elérkezett a hó, nagyon élvezzük.

    VálaszTörlés
  3. Ismét köszi a nagyon jó könyvajánlót! Megyek és beszerzem a könyvtárból:-)

    VálaszTörlés
  4. Na mi beszereztuk a téli böngészőt a szülinapra és tényleg nagyon tetszik a nagyoknak. Simon is nézegeti kicsit, de ő inkább lépked rajta :)
    Én is nagyon szeretem a télnek ezt az időszakát, de a január végétől és a februártol valahogy még mindig irtózok, mert az olyan üres nekem... nemtok vele mit kezdeni. Pedig már jó lenne ezt is valahogy megváltoztatni!

    VálaszTörlés
  5. Git, amint elérkezik a január eleje, tegyél ki egy ötletkaptárt magadnál, hogy mit kezdjünk ezzel a döglött időszakra, és majd jól felturbózzuk ezt az üresjáratot;)
    Amúgy meg kell néha egy kis üresjárat is, hogy ülepedjen a sok sok élmény.
    Persze a teljes űr sem jó, tehát ötletre fel, de majd csak karácsony után, de tessék figyelmeztetni!

    VálaszTörlés