2010. január 30., szombat

Bocsánat Mikszáth!

Ha megkérdezik, hogy Jókait vagy Mikszáthot szeretem-e jobban, egyértelműen Jókai a válasz. Minden az Aranyemberrel kezdődött, meg a Bálványos vár lett a nagy kedvenc.
De be kell vallanom, hogy a kezdeti Mikszáth hideglelés a gimnázium után elkezdett elmúlni, pontosabban akkor sem értem, hogy mit nem kedveltem benne, hiszen a Beszterce ostroma határozottan tetszett. (A Szent Péter esernyőjével viszont nem tudtam mit kezdeni, majd újraolvasom;)).
Filmen láttam A fekete város és a Különös házasságot, beleszerettem mind a kettőbe, és az agyam tudta, hogy mind a kettő Mikszáth regény, ha tesztbe kellett leírni, ha hirtelen válaszolni kellett a kérdésre, hogy ki írta, soha sem rontom el, deeee a szívemben ez biza rákerült a Jókai polcra, fogalmam sincs, hogy miért, pedig még a stílusuk sem egyforma, rengeteg különbséget lehet tenni közöttük. Hiába, a szubjektív csoportosítással nem nagyon lehet mit kezdeni.A régi Mikszáth novellák okozta hideglelés múlóvá kezd válni, sőőőt. A héten elolvastam A lohinai fű című novelláskötetet, és könnyeztem, nevettem, újra meg újra elolvastam sorokat, pár nappal később is visszatértem kedvenc bekezdésekhez.
Tehát, bocsánat Mikszáth, hogy eddig érdemtelenül nem szerettelek és még a regényeidet is sikerült más tolla művévé tennem!

4 megjegyzés:

  1. Szerintem a két íróval kapcsolatban változik az ember érzése, az enyém bizonyosan. Ma már inkább Mikszáth a kedvenc, de volt egy időszakom, amikor Jókai volt a kedvesebb. Szeretem az anekdotázó stílusát is.

    VálaszTörlés
  2. Azért a Jókai szeretet nem halványult;) Most épp A kőszívű ember fiait olvasom, egy leánykával fogom majd átbeszélni, így elolvasom még előtte. Sajnos könyvbe most nincs itthon, így marad a mek, de így valami katasztrófa, na nem a könyv;)

    VálaszTörlés
  3. Hát ilyenek vagyunk mi. Én is így vagyok a zsoltárokkal, mert..... "fejünkön másképp tapad a haj".... kedves Lola

    VálaszTörlés
  4. Én csak felnőttként olvastam el a Szent Péter esernyőjét és nagyon tetszett. Persze Jókai is a legek közé tartozik nálam is....

    VálaszTörlés