2010. január 10., vasárnap

Annyira öko

A mosógépünk feladta a harcot, mármint ő mos "rendesen", csak éppen hagy némi kivetnivalót maga után.
Az elmúlt pár hónapban véleményem szerint drasztikus változás állt be a mosás minőségében.
Pár tömítés megadta magát.
Egyre gyakoribb jelenség, hogy eltáncol a helyéről.
Éééééés, ami kiverte nálam a biztosítékot, penészedik. Tudom, izé, meg ecet, de ez a mosógép három éve nem látott se mosószert, se öblítőt, mert a mosószóda és az ecet mind a kettőt száműzte még a házunk tájáról is. A legnagyobb probléma az, hogy a ruháknak is rendesen penész szaga lett, grrrrr. Gyanúm van arra is, hogy az öblítős résszel is vannak problémák, de ezt nem tudom bizonyítani.
Pár napja úgy döntöttünk, hogy befejezzük a használatát. Persze azonnal új gépet állítani a fürdőszobába nem a legkönnyebbe menet, naná, nem fogom az első boltba megvenni, inkább körülnézek egy kicsit. Most várunk pár napot, lesz autó, lesz időnk és megyünk mosógépet vadászni.
Addig marad a kézzel mosás, mint Pozsonyban hét hónapig, bár ott csak magamra kellett mosnom, hármunkra azért már egy kicsit problémásabb, de annyira élvezem, hogy izomláz van a kezembe:) Amúgy is nézegettem, hogy a felkarom valami furcsa formát öltött és már elő is készítettem a könnyebb súlyzóimat, mert ez így nem nézhet ki, a végén még gyöngusz leszek, hát hogy emelek majd két gyereket egyszerre?
Azért voltak olyan elvetemült gondolataim is, hogy próbára teszem magam és megkérem Zsoltot, hogy leghamarabb csak egy hónap múlva vegyünk másik gépet, vajon bírnám-e, milyen az, amikor nem lehet csak úgy beledobálni a cuccot egy gépbe, amely dolgozik helyettünk, zabálva az áramot és még szemetet is termelünk a dobozával. Kemény lehet mosógép nélkül élni, azt hiszem ez az a terület, ahol a legzöldebb ökősók is inkább csak látogatók.
Lautrec - Mosónő

Olyan családról már hallottam, akiknek nincs hűtőjük, de mosógépmentes övezetről még nem. Amíg viszont nem tudom elérni, hogy soha egy pet palack se kerüljön a lakásunkba, amíg nem tudok komposztálni (na azt már nem itt), és még sok egyéb, addig nem nyargalok be én sem a harc core részlegre.

8 megjegyzés:

  1. Vizuális alkat lévén elképzeltem magam egy toronymagas szennyes ruha között! Hát nem tudom, hogy viselném, ha bedöglene a mosógépünk! De gyanús, hogy rosszul! Két naponta mosok és min. 2 fehéret és 3 sötétet. A mi msogépünk msodai minősítéssel dolgozik, mint a Patyolat!

    VálaszTörlés
  2. Nekem volt gimiben egy osztáélytársam, akit a 3 nővérével együtt fölnevelt a mamájuk úgy, hogy apuka szerint a mosógép fölösleges, így az tizenéves korukra került a házhoz... De ez azért tényleg extrém.

    VálaszTörlés
  3. Nekem volt ilyen 3 hetem (szintén mosógép-döglés miatt) Rögtön rájöttem, hogy 2 rend ruha bőven elég mindenkinek, és azt addig kell hordani, amíg a jó ízlés engedi... de az ízlés minőségi korlátja is egyre lentebb ment az idő előrehaladtával... meg a szennyeshegy növekedésével. Aztán kölcsönkértem egy forgótárcsásat... maga volt a tömör-gyönyör :)

    VálaszTörlés
  4. orsi, ha nem indiszkrét, leírnád, hogy milyen gépetek van, érdekelne engem az a patyolat minőség.
    Kezdek belejönni ebbe a kézzel mosásba, jelenleg csak az a farmerom koszos, amit antihalogató szerdán szoktam kimosni, most meg azért halogatom, mert már nem jön rám;) De holnap kimosom és mehet az éppen most kicsi ruhák közé.
    Zsolt a prohardveren kérdez utána a témának, hogy milyen gépet lenne érdemes venni. Jelenleg kutakodunk, nézelődünk, informálódunk.
    Jelen pillanatban úgy érzem, hogy lehet ezt mosógép nélkül is csinálni, naná, mi csak hárman vagyunk, egy olyan áldott gyerekkel, akit csak ritkán kell átöltöztetni napközben. Tény, hogy most én se dobálom a pulcsijaimat, nadrágjaimat a mosásba (máskor hajlamos vagyok egy nap után szennyesbe rakni őket, most szégyellem is magam).
    Anyum mindig mondja, hogy legszebben a forgótárcsás mos. Nem tudom, nekem nincs vele tapasztalatom, és nem tudom azt se, hogy azt mondjam hozzá, hogy sajnos.
    Az biztos, hogy kemény moshatózással pl nem bírnám, báár volt olyan, hogy Bernát nyamvadt monapeljeit kézzel mostam, de csak ha pisi volt, és nem volt semmi gond velük.
    Ha minden jól megy, akkor ebben a hónakban rendelek egy adag aio pelust a legnagyobb méretben, mert assem írtam már, hogy a monapeljeink teljesen szétmálltak, olyan dühös vagyok, hogy grrr. Szóval most azt a borzalmas, büdös, katasztrófa eldobhatót használjuk, mert egyszerűen nem volt pénzem még pelenkát rendelni, meg nem tudtam, hogy milyet, ezzel is csúszott vagy egy hónapot a dolog, nah meg hogy honnan - kicsit se vagyok problémás;)
    Utálom, hogy nem mondhatom majd azt a gyerekemnek, hogy a te pisiddel nem termeltünk holladékot, mert sajnos most termelünk, brühühühüh.

    VálaszTörlés
  5. Marywolf mielőtt kidobnád a gépet (szemetet termelnél) megpóbálkozhatnál ha van kieresztő nyílásod a vizet kiengedni belőle. Mindig marad benne víz és annak van szaga. Az ecetes átmosása a gépnek. Sokan nem is gondolják hogy a gégecsőben mennyi kosz, szösz tud összegyülni. Amikor ereszti a vizet akkor szoktam jó erőteljesen átmozgatni. Ez is oka lehet hogy ereszt a gépből a víz.

    Zugolvasód:Éva

    VálaszTörlés
  6. Szia zugolvasó;)
    Az a helyzet, hogy ezt a gépet még akkor vettük, amikor még albérlőkkel együtt laktam itt, megvettük a legolcsóbbat, jó lesz az ide felkiáltással. Ez egy nagyon alsó kategóriás mosógép, aminél az is csoda, hogy eddig kibírta. Tény, hogy a saját kényelmünk miatt szemetet fogok vele termelni, de két gyerek mellé, mosható pelussal én nem fogok "kockáztatni" egy bármikor tönkremenő mosógépet, amelynek sajnos, ahogy írtam, a mosási minősége is hagy némi kívánnivalót maga után. És a fogyasztási besorolása sem épp a legjobb.
    Viszotn szerintem még pár hétbe bele fog telni az új mosógép, remélem addig az árammentesítssel ledoglozok valamit abból a szemétből.
    Amugy meg majd lomtalanításkor visszük le, akkor pedig tuti elviszi valami lelkes a piacra, legrosszabb esetben fémhulladéknak. Tavaly, amilyen gépeket a házból kilomtalanítottunk, egy vadidegen srác segített lecipelni, azonnal utánfutóra rakták, mondták, hogy viszik eladni őket a mittom én milyen piacra. Ez a gép is, ezt a karriert fogja befutni.

    VálaszTörlés
  7. Marywolf nem állt szándékomba beszólni. Bocsánat ha neked rosszul esett. Azért is raktam zárójelbe mert nem az lett volna a lényeg. Ugy gondoltam hogy leírom az én parktikáimat:-) (mint mikor a lefolyó eldugul vagy lassan folyik le a víz egy kerékpárküllővel kiszedem a szöszöket)

    Éva

    VálaszTörlés
  8. Jaj, nem esett rosszul, ráadásul a praktikát jól megjegyeztem, hogy a köv géppel alkalmazzuk;)
    Én horgolótűvel;)
    Amugy a szódabikarbóna ecet kombóval érdemes néha átpezsegtetni a lefolyókat, elég hatásos. Persze a derékig érő hajszálakat ez nem szedi ki:)
    Szóval én ilyenen nem sértődök be, csak leírtam, hogy mik a körülmények, mert azok bizony sokszor sokat változtatnak, és hát ezek határoznak meg egy egy döntést. Hiszen más helyzetben, állapotban, helyszínen másképp is dönthetünk ugyanabban a kérdésben és mind a kettő helyes lesz.

    VálaszTörlés