2009. október 21., szerda

Birsalmasajt



Gira javasolta az adventi zsákocskákba a birsalma sajtot (és az aszalt gyümölcsöt). Már tavaly is elkészítettem eme ínycsiklandó édességet, de szerintem az idei sokkal jobban sikerült (talán azért, mert most egy barátunk fájáról kaptunk bio birst).
Mint mindig, most is kutakodtam a neten, de irányadónak mégis az édesanyámtól elkunyerált Horváth Ilona Szakácskönyvet tartom mérvadónak. Ez a példány1974-ben lett kiadva és már a VIII. átdolgozott kiadás. 2006-ban is jelent meg újabb példánya, kíváncsi lennék, hogy azóta hányadik kiadásnál tart.
Azért én már nem igazi régi recepttel dolgoztam, mert már nem ezüst kanál használatát javasolja. De azért mér nem is a botmixerek kora, bár én már azt használta.
A levét nem leszűrtem, hanem lekanalaztam róla, majd cukorral még felforraltam és eltettem karácsonyra szörpnek, szerintem majd 23-án közikarácsonykor fogjuk meginni, azért én megkóstoltam és gyorsan le is zártam az üveget, mert nekem nagyon bejött az egyszerre édes és savanykás íze.

3 megjegyzés:

  1. Én a receptekhez nem tudok hozzászólni, de nagyon szeretem a birsalmasajtot. Szóval irigykedem mindazokra, akik megkóstolhatják..

    VálaszTörlés
  2. Szóval, mikor is jössz hozzánk, úgyis lógsz egy látogatással;)

    VálaszTörlés
  3. Hát igen, minél előbb, annál jobb. Ígérem ezt három éve. :-(

    VálaszTörlés