2011. június 2., csütörtök

Babaklub - vezetőtalálkozó és gondolatok


A Családpasztorációsok régebben rendszersen szerveztek találkozókat a babaklubok vezetőinek. Az utóbbi időben sajnos ezek elmaradoztak, így nekem most volt alkalmam először résztvenni ilyen megbeszélésen.

Tematikus bemutatkozást tartottunk és megállapodtunk abban, hogy annyi megbeszélnivalónk lenne, hogy nem szeretnénk negyed évet várni a következő találkozóra, így ha minden jól megy, egy hónap múlva következik a folytatás.
Jelenleg ott tartunk, hogy elmondtuk mit érzünk erősségünknek, mint gyengeségnek és milyen segítségre lenne szükségünk.
A tapasztalat azt mutatja, hogy szükség lenne egy tapasztalataink rublikára is.
Mindenképpen jónak tartom az ilyen találkozókat és már nagyon várom a következő alkalmat, örülök, hogy működnek ezek a klubok és különösen annak, hogy imádságos lelkű anyukák vezetik, akik tényleg felelősségteljesen, szívből végzik ezt a szolgálatot.
Néhány tapasztalatom, mint klubbvezető:

- egy ilyen babamama klub rendkívül jó preevangelizációs terep.
* Nálunk a templom előtt van egy kis tér, ott ücsörgött ma reggel egy fiatal anyuka, kisbaba aludt a babakocsiban: behívtuk - amikor felébredt a kislánya bejött. És mondta, hogy legközelebb is jön, mert mindketten jól érezték magukat, és amit még nagyon tetszett, minthogy a nagyok miatt nem szőnyeges terembe voltunk, mert kérni, hogy tudnánk-e nekik valami kisbabát lerakható szőnyeget biztosítani.
* Keresztények közé kerülhetnek anyukák, akik máshol nem hallanak Jézusról, de itt van rá lehetőségük, láthatják, hallhatják testközelből, hogy hogyan élnek a keresztény családok. És van idejük, hogy megnyíljon a szívük, hogy meghallják Jézus hangját!

- mindehhez az én gyenge területem: türelem.
Jelenleg úgy érzem, hogy ez a legfontosabb vezetői tulajdonság, mert hiába hallom meg, hogy az Úr mit mondd, mint kér, mutatja az utat, ha nincs türelmem abban a tempóban végezni, ahogy Ő kéri, ha nincs türelem, hogy megvárjam, hogy szárba szükkenjen a mag, mit sem ér az egész.

- tematika, témák, ötletek
* Mi főleg egy, és kisgyermekes anyukák vagyunk. Ahogy a régi mondás tartja, egy csecsemőnek minden vicc új. Számunkra még nem unalmas a hozzátáplásá, a szobatisztaság és társai, nekünk ezek még élvetbevágó, izgalmas, fontos, mindennapi témák. Így még nem igénylünk mást.
Sokszor én is próbálok érdekes témákat, ötleteket hozni, hogy ne mindig csak ezen alaptémák legyenek terítéken, de, jelen esetben még ezekre van szükség! Majd amikor már rutinos, régi motorosok leszünk, akkor tudunk másfelé is figyelni. De jelenleg a klub története még ebben a szakaszban van!
* Viszont mindig jó, ha van valami a tarsolyban! Folyamatosan képben kell lenni, mert bármikor előkerülnek a legszebb kérdések: Ti hogyan tanítjátok meg a gyermekeiteket imádkozni? És ilyenkor kell azonnal készenállni a válasszal, és milyen jó, hogy meg van ígérve nekünk, hogy ne aggódjatok, megkapjátok, amit mondanotok kell! És megkapjuk, eszünkbe jutatt mindent, amit már korábban olvastunk, átgondoltunk, minden tapasztalatot, vagy mások tapasztalatát! De ehhez kell a folyamatos magvetés, hogy mindig legyen, ami kikel!

- újítás
* Többen lettünk, nőnek a gyermekek. Már nem a szőnyegpadlós termet igénylik, hanem a nagy üreset, ahol lehet szaladgálni. Mi pedig szépen körbeülhetünk a székeken és egészen megváltozott az egymásra figyelésünk: könnyebb és jobb lett, mert milyen sokat jelentenek a körülmények, a helyszín! Merni kell változtatni, új módszereket kipróbálni.
Bernát szépen, kérés nélkül pakolt!

2 megjegyzés:

  1. Örülök nektek, és sajnálom, hogy én már nem lehetek veletek. Nehéz tudomásul venni, hogy ami annyi éven át az egyik legfontosabb volt az életemben, amit annyit szerveztem, amivel annyi időt töltöttem, mostanra már mások szívügyévé vált. Isten áldjon mindannyiótokat! Zsófi

    VálaszTörlés
  2. Éni s sajnálom, hogy nem lehettél ott!
    Furcsa ez a babaklub, hiszen ez tényleg csak egy ideig-óráig tartó szolgálat, amely az adott időszakban a teljes életünket érinti.
    De nézd, milyen jó, ami a Te szívügyed volt, az mára sok anyuka szívügye lett!

    VálaszTörlés