2010. június 2., szerda

Gyermekkorunk ízei - só liszt gyurma

Ti is megettétek anno a só liszt gyurmát? Én mindig csipegettem belőle.
Ma csináltam először Bernátnak, amikor készítettem néztem, hogy az állaga még nem jó, de az íze már stimmel;)
Az esős idő nem kedvez a mi csavargó életmódunknak, mert vagy esik vagy még bokáig ér a víz és a környékbe esélytelen kikerülni a pocsolyákat. Azért természetesen nem kuksolunk benn egész nap, de többet, mit jólesik.
Ezért mindennap festünk, egyre jobban megy Bernátnak (meg nekem is).
Hogy legyen valami újdonság, megcsináltam a gyurmát. Közben azon gondolkodtam, hogy mi előnye-hátránya van a sólisztnek a boltival szemben, és egyenlőre arra jutottam, hogy dehogy veszek én gyurmát, ez természetes, minden hozzávalóval el vagyunk látva, pillanatok alatt kész, ráadásul meg továbbfejleszteni is lehet, utólagos festéssel, előtte festéssel etc. Minthogy nem ismerek egy boltit sem, azért annak nem tudom felsorolni az előnyeit, biztos vannak, de még nem vagyok elég tapasztalt a téren.
Az alkotásról meg majd készítek képet, amikor Zsolt hazajön, mert mióta nincs hideg, hordja a gépet is dolgozni.

Velünk minden rendben, baba megfelelően növekszik, mozog, Bernát beszél hozzá sokat és közli, hogy "mocorogjál, kisbaba", majd odateszi a fejét.
Nekem lelkesen ég a gyomrom továbbra is, az extrán savanyú zöldalma a legjobb ellene. És hogy a helyzetet még fokozzam, két napja fáj a torkom. Szóval amíg azt hittem, hogy a gyomorégésnél, pocakos időszakon kívül meg a torokfájásnál (nekem ez az, amit a legrosszabbul viselek) nincs rosszabb, addig naív voltam és nem kombináltam a kettőt.
Ez volt tegnapig, ma reggel hánytam is egyet. Itt azért már a röhögőgörcs kerülgetett:)

Rájöttem mi maradt még ki, amit le akartam írni.
Hogy nincs annyi csavargás, meg órákig lenn rohangálás így itthon is biztosítani kell a mozgást, nálunk ezek jöttek be:
- trambulin; valami jó zene mellé még fel is dobja
- magasabb helyen elhelyezkedve lelkesen fújom neki a szappanbuborékokat, amikért kacagva szaladgál, mozog és jókedve van, hát kell ennél több???
- találtam: Játékos torna, majd a képeket akarom kinyomtatni belőle, ez előhozta anno tesis élményeimet, hogy miket csináltunk és szoktunk együtt tornázni, karkörzésbe pl profik vagyunk
- este apával, pár hónap múlva már anyával is közös torna, ok, ebben a felnőtt jobban fárad, azaz apa hátán fekszik fekvőtámaszozás közben, felölésekhez remek lábsúly, guggoláshoz háton csücsül és még sorolhatnám a sok sok lehetőséget.

7 megjegyzés:

  1. Határozottan jobb a só-liszt, mint a bolti. A csajok az én befolyásoló véleményem nélkül is jobban szeretik... egyébként én a maradékokat hűtőben tárolom egy zacsiban, így nem kell mindig újat csinálni.
    (Mai mókás élményem pont idevág! Még február környékén készítettünk só-liszt gyurmából fali képeket. Mikor kiszáradt, kifestettük temperával, majd feltettük a falra. A mai napig ott ékeskedett, ám ma nem bírta tovább a tartós 94%-os páratartalmat és egyszerűen lefolyt a falról :D )

    VálaszTörlés
  2. Azta de durva ez a lefolyós dolog, ááááá. Ez már tényleg nem jut az ember eszébe, mint következmény.
    Lakkozni is szoktátok? Valahol olvastam, hogy akkor még tartósabb, bár gondolom a lefolyást ez se akadályozta volna meg, max darabok is maradnak;)
    Levegőn szárítod vagy nyitott sütőben? A levegőt nem mostanra értettem;)

    VálaszTörlés
  3. Nem szoktuk lakkozni... bár az lehet meggátolta volna az újbóli vízfelvételt...
    Én a levegőn szárítom, mert azt olvastam a sütős szárításnál törékenyebb lesz a cucc - az meg senkinek se jó, ha festés közben eltörik a mécses :)

    VálaszTörlés
  4. De jó a játékos torna anyaga! Le is töltöttem rögtön!
    A sóliszt mellett voksolok én is! Még a nagyobbak is szeretik, egyszerűen megunhatatlan! Állítólag mikróban is lehet szárítani. Én még nem próbáltam, elvem, hogy megtanuljanak várni is...vagy csak lusta vagyok...:(((

    VálaszTörlés
  5. Azt hiszem már nekem is ideje lenne csinálnom egy ilyen gyurmát. Mi eddig mindig kaptunk valahonnan gyurmát, ezért is nem került rá sor...
    Remélem lassan te is jobban leszel! A torokfájás nálam is a legrosszabbak közé tartozik...

    VálaszTörlés
  6. A gyomorégésre és a torokfájásra egyszerre jó a Salvus víz. Nagyon rossz az íze, de nem kell sokat inni belőle, és tényleg segít. Feltéve, ha nem hányod ki. :P
    (Ne haragudj a kéretlen tanácsért, de olvaslak egy ideje, és szeretnék segíteni.)
    Üdv: Szilvi anyu

    VálaszTörlés
  7. Szia Szilvi, nyugodtan adj tanácsot!
    Nem is hallottam még erről a vízről, mindjárt ráguglizok;)
    Azóta akadt ellenfele a gyomorégés+torokfájásnak, a gyomorégés és masszív köhögés;) Egyenlőre még egy szinten vannak:)
    De nem olyan vészes, ezer rosszabb szitut ki tudnék találni, ami történhetne velünk, így inkább csak kreativoskodok, hogy milyen újabb kombinációkat lehet még ehhez társítani.
    PL ha erre az egészre még a fogam is fájna;)

    VálaszTörlés