2011. január 10., hétfő

Repülés és természettudomány

A hétvége folyamán két linket gyűjtöttem be, amelyekkel gazdagíthatjuk repertoárunkat.

1. Gyerek a homokozóban játszik, felnéz az égre: "Nézd anya, kondenzcsík, húzza a repülő {mosolyog}. Hova megy?" "Nem tudom." "De tudod."
Bizony, mi anyukák sem tudunk mindent, de ha a te gyermeked is lejátszotta már veled párszor eme repülős jelenetet és mellesleg te magad is feltetted már a kérdést, hogy tényleg, merre megy a repülő, pont az a bizonyos, amelyiket épp látod, akkor a választ itt találod: http://www.flightradar24.com/ {az apukám mutatta, szóval mikor az anyukák nem tudnak mindent, az apukájuk tudja, hogy merre kell keresni a választ!}
Először ledöbbentem, hogy mennyi gép van a levegőben {tedd a képet olyanra, hogy az egész térképet lásd - mennyi gép egy kupacba;)}. Majd a férjem megmutatta, hogy ha rákattintok egy repülőre, akkor jobb oldalon megjelennek róla az adatok, típusa, mennyivel és merre megy.
Szeged fölött ebben a pillanatban egy Airbus látható, amely Párizsból indult és Hong Kongba tart.
Kiváló földrajzsegédlet!

2. Szegediek megint előnyben:)
http://tudaskapu.hu/muzeum/virtual
Kiállítás, előadás, ráadásul a sokat hanyagolt természettudományokból.
Persze, akik annyit járnak Vadasparkba, mint mi, valamit lelkesen konyhai kísérleteket végeznek, autókat ütköztetnek élik ezen tudományokat, de bizony a diákok körében nem örvendenek épp osztatlan sikernek. Amit a leginkább az mutat meg, hogy a TTk-s szakokra bizony egyre kevesebben jelentkeznek {szegedi fizika szakon évek óta hiány van diákokból}.
Megfogalmazott céljuk: "korra való tekintet nélkül - modern és természettudományos ismeretekre tegyenek szert".
Figyelemmel fogjuk kísérni őket, és idővel bejelentkezünk.

4 megjegyzés:

  1. Ez a repülős nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  2. Hűha, meg kell mondjam, rendszeresen olvasok itt, de nem volt igazából mit hozzászóljak... de ez a repülős!!!!! Hát ez csúcs!!! Rettenetesen tetszik :) Köszi!

    VálaszTörlés