2011. február 8., kedd

Verne Gyula


Maradjunk továbbra is a tudomány témakörénél, de most más oldalról közelítünk.
Verne Gyula 183 éve született.
Én A tizenöt éves kapitány olvastam tőle először és azonnal a szívembe zártam, az írót és a kapitányt is:), én is voltam vagy tizenöt ekkor. Mégfiatalabbként pedig maga is néztem a 80 nap alatt a Föld körül mesesorozat változatát.
De mégis akkor kaptam rá igazán, amikor az egyetemen, az egyik könyvtárszakos tanárnőm megkért, hogy vigyek neki vissza néhány könyvet a könyvtárba, köztük ezt:
Zoltán Péter: A képzelet varázslója.És mint minden rendes könyvfaló, ha már nálam volt, még a buszon elkezdtem olvasni, nem is került vissza aznap a könyvtárba, de sok volt még hátra a lejáratig.
Már itt fel kellett volna figyelnem arra, hogy mennyire megragadnak az életrajzok, de annyira kitöltötte az életemet az egyetem, hogy csak annyit tudtam elraktározni, hogy Vernét olvasni csodálatos.
Az egyetem után kezdődött életem legcsodálatosabb időszaka, mely töretlenül tart, sőt egyre csodálatosabbá válik, a remek férj és gyermekek mellé van még egy kis plusz öröm, azt olvashatok, amit akarok! Nincs lista, nincs követelmény, nincs elvárás. Csak amihez kedvem van! Rendben, nem akkor, amikor én akarom és nincs alkalmam egybe befalni a könyveket, de akkor is sokkal jobb:) Még csak ennyit olvastam tőle, de lesz ez még több is.
A mai napon különösen megér ráguglizni, mert a google készült egy kis meglepéssel, melynek köszönhetően egy kicsit beszállhatunk Némo kapitány tengeralattjárójába, sőőőt, még irányíthatjuk is.

Neked melyik a kedvenc Verne regényed?

És el ne feledjük a Vissza a jövőbe pazar filmtrilógiát. Ki emlékszik, hogy hogy hívják a doki fiait?

5 megjegyzés:

  1. :) Én pont a napokban "kaptám rá" Vernére...:) Már ki is olvastam a Tizenöt éves kapitányt, meg a Prémvadászokat (hű, az nagyon jó, ajánlom mindenkinek), most kezdtem a Sándor Mátyást. :)

    VálaszTörlés
  2. Számomra a legnagyobb élményt a Grant kapitány gyermekei c. regénye szerezte. Körbejártam vele a viilágot, az Andoktól a polinéz szigetvilágig. Gyönyörű tájak, kultúrák és jellemek. Igen. Ez Verne! Szellem és lendület. Nem lehet unatkozni rajta.

    VálaszTörlés
  3. Éva, de jó. A Prémvadászokat még nem olvastam, de már beszereztem, gyorsan előreveszem a listán.

    Ernő, de jó itt látni téged, és máris kommentelsz, piros pont;)
    Igen, a lendülete, talán ez fogott meg engem is a legjobban, neked is ajánlom a róla írt könyvet, amely elég lendületes képet fest Vernéről.

    VálaszTörlés
  4. Verne és Gyula.

    Vernétől először a Némó Kapitányt olvastam. Lenyűgözött... mélytengeri világok, Atlantis, A Fekete-tengerből a Földközi-tengerbe vezető tengeralatti alagút, a végén pedig a Malström. Amúgy, szerintem mindenki számára világos, hogy Nautilusnak hívták a hajót, a regény folyamán kiderül, hogy ez egy állat, semmilyen körülmény között sem mozdul ki kagylójából és én itt párhuzamot véltem felfedezni. Ugyanis, Némó Kapitány még a hajó halálakor sem mozdult ki. Ja, és a kagyló a hajó. :D

    Üdv...

    VálaszTörlés
  5. Üdv névtelen:) És igen, így hívták a fiúkat:)
    Örülük, hogy írták, jó volt olvasni a soraidat.

    VálaszTörlés