2010. szeptember 30., csütörtök

Tot school 11. hét

Bernát 29 hónapos.




Lassan behozom a lemaradásom;)

T, t
mint teve - így megint előkerült Afrika, és egy- meg kétpupúzás is volt, még jó, hogy a gyerektérképünk mind a kettőt jelöli.
mint traktor - traktoros mesekönyv, foglalkoztató

Biblia: teve
Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába. (Mt 19, 24)
Esti imánál: "Anya, szóljál Jézushoz!"
(Délelőtt zsoltár, evangélium, ima. Napközben, tanulnunk történetet: szabadon mesélve, este ima, Miatyánk.)

földrajz:
Afrika

biológia:
mint teve és mint teknős
rajz:
Az elkészített T,t betűkre rajzolt, valamint festettünk traktort.
Előkerült a körző is, körzött egy adagot, valamint a szúrós részével apró darabokra szedett egy zsírkrétát, de olyan sokáig elmolyolt vele, hogy nem vettem el tőle.

irodalom:
vers: Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
Folyamatosan kéri azóta is, és ha valahol abbahagyom, folytatja, de még egyedül nem mondja.

matek:
mint torony
A toronyépítőt pakolgattuk sokat, számoltunk vele.
Valamint kupakokat pakoltunk, eleinte méret szerint, majd azokat is oszlopokba rendeztük, szín szerint és megszámoltuk őket.Valamint volt rengeteg futóbicaj, könyvtár, és voltunk a plébániai hittan ovis csoportjában.
Könyvek: Tesz-vesz, Három pillangó, Első meséskönyvem, Szezám utca

angol:
Peppa Pig
Muzzy in Gondoland

Legnagyobb beszólásai:
"fogalmam sincs"
Vmiért rászóltam, mire a válasz: "Anya, én nem ismerem ezt a szabályt."
Könyvtárazás után egy kis testmozgás. (A mászókán levő tag nem a rajzoktatásunk része;)

Őrületesen sok program van most Szegeden, így valószínűleg sok csavargunk beszámoló várható.
Itt vannak a részletek, ha valamelyikhez kellene még valami, írd és adok még hozzá infót.

2010. szeptember 28., kedd

Tot School 10. hét

Képek nélkül, mert (a világ legidétlenebb indoka következik).
Végre van kicsi gépem, amit könnyedén használhatok, sőt, Bernát is lelkesen fényképezik vele, csakhogy a sok bába közt elvész a gyermek mondást felidézve, fogalmam sincs, hogy eme hétnek hova lettek lementve a képei:) Néhány azért már előkerült:)

A más ismert betűk képe megjelenítését folytattuk a héten, és minthogy nekem is nagy kedvencem az unit study, én is felfedeztem, hogy ezzel mennyivel könnyebb összeállítani egy hét programját, és gyorsan frissen rá is kapcsolódom Kilike bejegyzésére, merthogy ő is hasonló eredményekre jutott (és persze nyílt titok, hogy személyesen, telefonon, neten állandóan tartjuk a kapcsolatot;)).
Őket téma ihlette, engem betű, és csatlakozom a gyanúperhez is, nem biztos, hogy mindent a gyerek még észreveszi:)

Jelenleg nem egy témát jelöltem ki, hanem egy pont van, amihez kapcsolódnak a témák, mégha lazán is. Emellett az ősz van jelen még majdnem mindenben.

Aa
autó, alma
Ennyi szerepelt a képen. A betűt én követtem el és a kis verzió leginkább egy tipográfiai balesethez hasonlít.
Feladat hozzá: jégkrémpálcikákat rakosgatott a betűkre, én egyet ráraktam, a többit letettem elé.

Rajz:
Megkértem, hogy színezze ki az autót, én arra számítottam, hogy majd remekül össze-vissza átsatírozza. Ehelyett halvány vonalakkal beleszínezett, és sehol sem ment ki a vonalból. Tény, hogy teljesen nem lett kiszínezve, de a színezd ki utasítást teljesen pontosan értelmezte!

Földrajz
A, mint Afrika - megnéztük a kiragasztott gyerektérképen, hogy merre van Afrika, milyen állatok is élnek ott. Az oroszlánt, a tevét minden gond nélkül felismert.
És annyira nem is csak az A betű hozta Afrikát, merthogy ősz van és ilyenkor...

Biológia,
... a költöző madarak Afrikába mennek. Gólya, fecske.

Irodalom:
mese: Szegény Gombóc Artúr, hiszen a csokifüggő madárnak pont az a problémája, hogy hogyan is jut el ő Afrikába.
Vers: A cinege cipője (ősz, madarak).

Matek:
almákat és diókat számolgattunk

Sport:
lovagoltunk (oké, ez nem tematikába vág, bár kellemes őszi idő volt és gyakorolhattuk az ennek megfelelő ruházat megnevezését, és megszemléltük, hogy mit eredményez sok sok eső - mégis csak belevág)Házimunka:
Kézzel hajthatós fúró, még nem fát kapott hozzá, csak kartont, de majd beszerzek fenyőfalapot neki, azt könnyű kifúrni.Fényképezés:
Az új kis géppel Bernát is remek fényképeket készít. A tetszett neki, hogy megoldott és feladatot, pl a jégkrémpálcikásat és lefényképezte, amit csinált. Ráadásul kifejezetten kreatívak a képkompozíciói.

Bernát könyvei

Nagyon régóta nem írtam arról, hogy miket olvasunk, így elég tetemes mennyiség összejött, amit egy bejegyzésbe biztosan nem tudok megmutatni.
Segítségemre van a nemrég elkezdett kis dokumentációnk a könyvekkel kapcsolatban, kapott egy szép, régi, kicsit leharcolt dossziét, eddig három fajta listát vezetek: Olvasmánylista, Kölcsön könyveink, Szeretnénk könyvek. Természetesen vannak átfedések.
Egyenlőre még próbálgatom, hogy mit hogyan érdemes leírni, milyen táblázatot csináljak hozzá, és amit érdemben tudok minderről nyilatkozni, megosztom veletek.

Csukás István: Szegény Gombóc Artúr
Eleinte nem gondoltam, hogy végig tudja hallgatni, de tetszett neki, azóta is folyamatosan kéri. És a hátoldalán már mutogatja a Radírpókot, legalább tudjuk, mit kell legközelebb beszerezni.

B. Méhes Vera: Nézz körül és mesélj rólaItt megtalálható minden kép:)

Első könyvem az évszakokrólA mindenkor használható könyv. Sok mozgatható, nyitogatható fülecske van benne. Könyvtári példány volt nálunk, és szintén napi rendszerességgel előkerült. Úgy érzem látjuk mi még ezt a könyvet is.

Minket is utolért a lovagkor, hiába, ezt nem lehet és azt tapasztalom, hogy nem is érdemes elkerülni. Ezen olvasmányainknak köszönhetően a kirándulásnál egészen más szemmel néztem a várakat, végre érdekelt a történetük, kicsit jobban el tudtam képzelni, hogy milyen is volt régen ezen falak között az élet.
A lovagvár(Az ajándék óriás kirakó fantasztikus, tényleg nagy és a kép is nagyon tetszetős. Mint egy kisebbfajta szőnyeg.)
Igényes, szép rajzok, jól használható kísérőszöveg. És tényleg érdemes a fülecskék mögé bekukucskálni.

Egy város történeteJelenleg nálam ez a favorit. Bernáttól még soha sem kérdeztem meg, hogy melyiket szereti a legjobban, de a lovagos és ez egészen sok helyre elkísért már minket.
Kr.e. 1000-től napjainkig, 29 oldalon, tárgymutatóval, szószedettel. Ismét egy könyv, ami segít, hogy a történelmi ismereteket elhelyezzük, illusztráljuk. És mindig van valami új az oldalakon, amit az előző nézegetés alkalmával garantáltan kihagytunk.

És természetesen továbbra is koptatjuk a nagy kedvenceket: Kippkopp, Boribon, A baba első lexikonja I-II., Tesz-vesz szótár.

Ma a Bodzavendéglőt (Schmidt Egon) kezdtük el olvasni, sajnálom, hogy jelenleg szinte lehetetlenség beszerezni, erősen gondolkodom azon, hogy digitalizálom, főleg a csodálatos grafikák (Budai Tibor)miatt, amik később lapbookokhoz is remekül használható lesz. Némelyikkel még a szobám falát is szívesen díszíteném.

2010. szeptember 27., hétfő

Kirándulás beszámoló 2.

Folytattuk a csavargást, még mindig szerda:
Jókai villa, a legjobb a jobb oldalon levő képek voltak, amelyeken az abc betűihez tartozó képek átalakultak magukká a betűkké, nagyon tetszett.
Az egész múzeum fantasztikus volt, legalábbis nekem nagyon tetszett, a dolgozók kedvesek, mosolygósak voltak (pedig Kaleb pont itt sírdogált egy adagot és ők még engem is sajnáltak, hogy hát így nem tudok olyan nyugodtan nézelődni). Minden tiszta volt, sehol semmi por, összevisszaság. Úgy éreztem, hogy akik berendezték, gondozzák, igazán szeretik Jókait.
I, mint verébsuttogó

Csütörtök, amikor végig sütött a nap:
Csopak:
Vízimalom, csak kintről szemlélhettük meg, a múzeumot épp felújítják.Tanösvény: a környéken csak úgy hemzsegnek a tanösvények, és ha mind olyan jó, tartalmas és szép, mint ez, akkor ezt a részt monumentális könyvnek is lehetne nevezni. Sikerül majdnem minden táblát megörökíteni és egyszer majd mi is csinálunk a kertünkbe egyet.
És még két várat is megnéztünk:
Szigliget:

És a kirándulás csúcspontja következik: Csobánc
Kicsivel több, mint fél óra alatt értünk fel (375 m), és végig annyira élveztük. A Jókai kilátóval ellentétben itt nem volt köd és Bernát nem a saját lábán jött fel, de ez egy sokkal mozgalmasabb nap volt, így is rendesen elfáradtak. Mire felértünk, annyira fellelkesedtünk, hogy legszívesebben még jó sok túrázást belepakoltunk volna a programba, de nem kockáztattunk.
Az egész rom és a környék, annyira szép volt, és annak ellenére, hogy nem sok látnivaló akad, mégis remek hangulata volt.

Kirándulás beszámoló 1.

Osztálytalálkoztunk



10 éves érettségi találkozó!
Nem mondom, hogy teljes örömmel és lelkesedéssel vártam, csak épp soha sem tudtam megfogalmazni pontosan, hogy miért nem.
A termünkbe érve maximum negyedóra alatt mindannyian újra gimnazistának érezhettük magunkat, ahogy az osztályfőnök még most is beszélt velünk, bizony ugyanúgy "kis hülyék" lettünk, mint az első osztályfőnöki órán és utána négy évig.
Most jöttem rá, hogy ez tehetett mindazokról a konfliktusokról, megoldatlan szituációkról, arról, hogy képtelenek voltunk közösséget alkotni. Leginkább a csürhe szót lehetett volna használni ránk. És éveken át hordoztam ennek a terhét, mire szombaton végre rájöttem, hogy ez NEM A MI HIBÁNK VOLT! Tény, hogy nem a gimis évek alatt hallottam a mondatot: értékes vagy! Ennek megfelelően is viselkedtem.
Egész találkozó alatt azt éreztem, hogy legszívesebben mindenkihez egyesével odamennék és megkérdezném, hogy te ki vagy?, mert 4 évig egy terembe ültünk, de úgy éreztem, hogy senkit sem ismerek. És nem a 10 év kiesés okozta ezt!
És maga a találkozó fantasztikus volt, a két órányi lidércnyomás után a csapat felszabadult volt! Egy anyuka volt rajtam kívül a társaságban, és sok területen rendkívül hasonlóan nevelnek, mint mi, így volt miről beszélgetnünk, a fiaink nagyon jót játszottak, majd Zsolt befutott az esküvőfotózásról, és a férjek is azonnal megtalálták a közös hangot.
Bernátnak és Kalebnek tapsvihar jár: majdnem végig benn tudtam lenni az osztályfőnökin, tény, hogy volt két adag szopi, egy kakis pelus, két kanyar pisilés, de minden olyan gyorsan és pikkpakk kész lett, hogy alig maradtam le valamiről. Bernát hosszú ideig nézegette a könyveket, amiket vittünk, majd az egyik lánykával az ablakon át nézelődött és a terem előtti szekrényben tárolt csontok is sokat koptak a tekintetünktől.
Annyi gondolat kavarog még benne, szegény Zsolt hallgatja őket töretlenül:)
Erre az estére örömmel fogok visszaemlékezni és már elindult egy kis szervezkedés, hogy ne várjuk ki az öt évet, hanem találkozzunk magunk is, csak úgy "spontán".

Utólagos kiegészítés, így néztem ki elsőben (ezt a fényképet használták a tanárok az osztályozó értekezleteken):

2010. szeptember 22., szerda

Tot school 8. hét és 9. hét (kirándulás)

Bernát 29 hónapos

Kicsit elmaradtam, elnézést kérek, de gyorsan és frissen, bár szűkszavúan pótolok.

Van néhány betű, amit Bernát bármilyen körülmények között felismer és mondja, hogy B, mint Bernát, T, mint Tomi etc. Emiatt úgy döntöttem, hogy A4-es nagyságban megjelenítjük a betűket, minden héten egyet. Ötlet az 1-es blogról, és csak most láttam meg, hogy ők szépen ráírták a lapra is a dátumot, én csak a dokumentációba dátumoztam, de mindjárt a lapokra is ráírom.
Különbség: mi rátettük a kis- és nagybetűt is, valamint nem a betűből formáztunk képet, hanem mellér rajzolgattunk.
Természetesen a B-vel kezdtük és akkora sikert arattunk vele, hogy szó szerint követelni kezdte, hogy akkor most ragasszunk Tomi betűt, meg Ági betűt.
Lett hozzá baba, bárka, barna etc.
Sorba rakta, majd megszámlálta a hűtőmágneseket.
Grillezős bigyókat szurkált a parmezánszóróba, és számoltunk is velük.
Ez a torony a csúcsjátékok közül való, minimum heti kétszer TS polcon van, és még emellett is előkerül. Egyedül fel tudja építeni, megnevezi az állatokat, megszámolja és a 8-as felismeri. (apukám a farmerja alapján nem azonosítható, de épp ő játszott vele, utólagos kiegészítés: főleg azért nem azonosítható, mert ez Zsolt, apu a másik képen játszik vele;) ááááá:))
Kaleb mindezek közben okosodik és növekszik;)

Dolgozzunk

Jótékonysági felhívás következik,
de most több kell, mint pénz, olyan, amit sokkal nehezebben adunk: idő!

Sikerült elindítani a Peppa Pig lázat, sok családban nézik már ezt a mesét nyelvtanulási célból. Csakhogy nem minden anyuka/apuka/mindkettő tud annyira angolul, hogy könnyen megválaszolja gyermeke kérdéseit a mesével kapcsolatban.
Van, aki nem tudja hallás után kikeresni a szótárból a szavakat, nehezen rakja össze hallás után a mondatot.

Segítsünk nekik!

Vállaljunk egy egy-egy részt és írjuk le a szövegkönyvét, és majd valami ilyesmit szerkesztünk belőle:
Egyenlőre két ajándékkal rendelkezünk:
hűtőmágnes
kulcs
Minden befejezett és elküldött rész után jár egy (más képpel is lehet kérni)!

Ezenkívül szükség lenne egy korrektorra, aki átnézi az elkészült műveket.

2010. szeptember 20., hétfő

Multitude Monday

holy experience



Hálát adok Mennyei Apukám, mert

126. Te döbbenetes adakozásokra tudod késztetni a gyermekeidet
127. adtál nekünk időmérő eszközöket (és végre van elem az enyém karórafajtában is;)
128. a sok sok anyatejért és hogy mostmár más kisbabának is adhatok
129. van mosható pelenka
130. megadtad, hogy a tiszta ruha illat mindig megérintsen
131. kirándulást adtál nekünk és több barátunk bevontad a Te tervedbe
132. a régen látott ismerősökkel fogunk találkozni
133. tudunk suttogni
134. a fiaim majdnem minden nap egyszerre alszanak délután
135. a korai kelé és korai fekvés nem is olyan borzalmas, ahogy én elképzeltem
135. adtál nekünk társakat az otthonoktatáshoz, olyanokat, akik szívből tudnak nevetni
136. a plébánián újabb emberekkel barátkozhattunk össze
137. olyanok mosolyogtak ránk a hétvégén, akiktől különösen jól esett
138. a baba-mama klub igazi vidám kiscsapat
139. a pácolt sült husinál és a tepsis fasírtnál kevesebb finomságot tudok elképelni
140. megtaláltam az összes gombot, amit fel szeretnék varrni Bernát kabtjára
141. király módon kitaláltad az esőkabátot és nekünk is juttattál belőle
142. nem az én, hanem a te poharad tört el valamelyik nap;)
143. turizni vicces és eredményes
144. kaptunk inifini répát és pazar étkek készültek belőle
145. Te megalkottad az izgalmas, néha idegesítő, de minden árnyalatában érdekes lila színt (és megadtad, hogy jól álljon;)
146. Kaleb mosolyáért és mély hangjáért
147. éjjel Kaleb csak szopizik, de nem sír
148. Bernát láthatóan okosodik és azt is tudja, hogy "mi a helyzet"
149. bicajjal közlekedni frenetikus
150. pont most kikerekedett a szemem, a sütiárverésen 2 milla is van, azta....

...

2010. szeptember 16., csütörtök

Adakozásból soha sem elég!

Jelenleg több adománygyűjtés is zajlik blogos körökben (sütis, baglyos), ehhez szeretnék én is csatlakozni, apróbb módosítással: jelenleg én most semmit sem tudok felajánlani, amire lehetne licitálni vagy emlékbe megkapni!
A többit rátok bízom:
Amikor én részt vettünk Zsolttal János kurzuson, azt a családapa igazgatta. És a neve kirakható az uram utóneve és az én lánykori vezetéknevemből;)

A korábban meghirdetett jótékonysági koncert bevétele 82 ezer forint lett!

Kirándulás beszámoló 1.

Az elmúlt hetet Balatonfüreden töltöttük (elméletileg nyaralás volt, de az idő közbeszólt, így kirándulásnak hívjuk). Egy barátunk felajánlotta nekünk a nyaralóját, így minimális költségvetéssel elmehettünk: kirándulni;)
Amo, az Úr áldjon meg!
Ildi is velünk tartott az első pár napban, ezért Bubu autójával mentünk.
Bubu, az Úr áldjon meg!

Hétfőn érkezünk és gyorsan frissen le is mentünk a partra, valamint a reformkori városrészre. Engem levett a lábamról, nagyon élveztem. Még egy ismerőst is láttam, még gimis korszakomból, de olyan kis bamba és bizonytalan voltam, hogy nem mertem megszólítani, pedig tényleg ő volt az.
Arra van Tihany!
Kedd:
Irány az első vár, hamár felfedeztük a Hétpecsétes Vártúrák kalandot (ötlet innen), mi sem hagyhattuk ki. Bernát amúgy is rákapott néhány lovagos könyvre mostanában.
Nagyvázsonnyal indítottunk:
Bernát könyvei éreztették hatásukat, soha sem látott lelkesedéssel vettük be magunkat a várba, soha se gondoltam volna, hogy én ennyire fogok lelkesedni egy ilyen kirándulásért.
Átmentünk a Posta múzeumba is, számomra a kirándulás egyik fénypontja volt, nagyon élveztük mindannyian. Én 2001-ben kaptam először mobilt, ez a típus ma már kiállítási darab!
Régen soha sem élveztem a maketteket a múzeumokba, valahogy nem mondtak nekem semmit, de Bernát felfedeztettem velem őket, egyiktől szaladt a másikig, még a múzeumi néninek is elmesélte, hogy melyiken mi van. A néni se volt hálátlan, egyből beüzemelt nekünk egy kapcsolópanelt, magyarázott, szemléltetett, nagyon érdekes volt.

A királyos panoptikum szerintünk borzalmas volt, véleményünk szerint ronda.

Szerda:
Lóczy-barlang: Bernát most volt először barlangba, nagyon élvezte.A barlang bejárata fölött.
Majd felsétáltunk a Jókai kilátóhoz, ahonnan nem láttunk semmit, mert köd volt, de mi élveztük az erdőben barangolást.
Amikor leértünk, Bernát potyázott egyet a barlangba, mert a néni megengedte, hogy apával megint bemehessenek.
Kirándulás beszámoló 2.

2010. szeptember 13., hétfő

Multitude Monday

holy experience



Hálát adok Mennyei Atyám, mert

103. szállást biztosítottál nekünk a kirándulásunkhoz
104. olyan programokat is adtál, amiket mi nem is terveztünk
105. új emberekkel ismerkedhettünk meg, akik nagyon szimpatikusak
106. adsz olyan barátot, aki szívesen jön velünk kirándulni
107. adsz olyan barátot, aki az autóját is kölcsönadja
108. van esőkabát és mindkét gyermekhez alkalmas hordozókendő
109. megláttattad velünk, hogy milyen csodálatos országban élünk
110. olyan területekre is fel tudod kelteni az érdeklődésem, amik eddig teljesen hidegen hagytak
111. nem nézik ki belőlem, hogy szeretek kötni és hímezni
112. megadtad, hogy a kirándulás alatt semmiféle munka, szabadságolt kötelezettség ne jusson az eszünkbe
113. a hűvös ellenére megóvtad mindannyiunk egészségét
114. van mosógépünk és így csak egy hétig nézünk ki úgy, mint Mosó Masa Mosodája
115. amint hazaértünk, csodálatos vendégeink voltak
116. van nagymamám, aki mindig lelkesen fogad miket és a szeretet csillog a szemében
117. rendszeresen ki tudom aludni magam
118. K. minden vizsgálata azt mutatja, hogy meggyógyult
119. újabb csodálatos szolgálatok várnak ránk ebben a tanévben
120. otthonra leltünk a plébániánkon
121. a szülők abban a teremben is csendes odaadással hallgatják a szentmisét, ahová a kisgyerekekkel el lehet vonulni
123. sok régi barátunk felbukkant a plébániánk
124. felfedeztetted velem, hogy milyen mélyen az otthonom az a lakás, ahol a mindennapjaink telnek
125. megalkottad a térképet, ami nemcsak célhoz vezet minket itt a Földön, de remek szórakozás is bogarászni