2011. február 22., kedd

"a törött lába akadályozza, hogy repüljön"


A világról való információszerzésnek számos módja ismeretes, és néha jól jön a könnyített verzió is, hiszen nem lehet mindig lexikonokat, tanulmányokat olvasni és nem is lehet mindent megtudni belőlük.

Az utóbbi időben nagyon megszerettem néhány riportot, amit a férjem mutatott a neten. Messze jobbnak értékeljük őket, mint amiket évekkel ezelőtt láttunk a televízióban. Kidolgozottabbak, könnyedebbek, informatívabbak.
Szeretem, hogy amikor véget és, akkor tényleg vége van, nincs utána semmi, teret adva a gondolatoknak, a beszélgetéseknek. Újra megnézhetjük, továbbgondolhatjuk, feldolgozhatjuk, könnyedén megoszthatjuk másokkal.

A lány, aki nem a maffiózó lánya
A mai nap ez indított el itthon vasalás közbeni beszélgetést.
Mert rávilágít arra, hogy miért nincsenek remek mesteremberek, szakmákat végző emberek. A poszt címe ugyan nem ezen videóból származik, de remekül összefoglalja. Tetszik, ahogy ez a lány elindult, hogy vannak ötletei, hogy van, amit szeret csinálni és azt megvalósítja, ráadásul még meg is él belőle.

Továbbléphetünk egy másik videóra, amely szintén azt taglalja, hogy hol vannak gyenge pontok az oktatásban.

Bernát nagy kedvence a repülőgépes, a cím ebből származik.

Ha jól emlékszem, eme cápahúsos volt az első, amit láttam.

A mosógéptesztelősben a felhasznált vízmennyiség árán lepődtem meg, mosthatópelus kampányhoz kitűnő.

Az óriáskijelzős kollégium ismét egy jó példája annak, hogy mennyire kreatívak a diákok, ha teret és lehetőséget kapnak {videó különlegessége, a jegyespár, aki szerepel benne, már házas és Zsolt készítette az esküvős klipjüket}.

Zárásképpen egy kis barlangászás és csokifizika.

Kép innen, a magyar múzeumok honlapjáról.

2011. február 21., hétfő

Sakk - ajánló, felmérés



Most csak egy gyors szösszenet, ajánlóval!

Jelentem, én nem tudok, de meg fogok tanulni és idővel tuti, hogy a fiaim lesznek az oktatóim;)

Azt viszont nagyon szeretném, hogy tudjanak, jól! tudjanak sakkozni. Éppen ezért már most kutatgatom a témát, informálódok és magam is tanulom. Főleg gyerekeknek szánt könyvekből, mert szépen illusztráltak és jelen szintemen sokkal érthetőbbek;).

A sakk-ovi hírlevelében ma egy könyvlista érkezett, amolyan ajánló és rendelésre is készülnek.
íme: http://www.sakkovi.hu/Konyvlista_2011.pdf

1. felmérés: van-e rajtam kívül szegedi, aki rendelne? {spóroljunk a postaköltségen akció}

2. felmérés: A sakk-oviban tartanak képzéseket, természetesen Budapesten. Három családdal már beszéltük, hogy le kéne hívni egy ilyen képzést Szegedre, hiszen az oktató benzinköltsége olcsóbb, mint három autóé! És gyerekvigyázást is könnyebben biztosítunk itthon, mint távol.
Van-e érdeklődője egy ilyennek rajtunk kívül?
A múlt héten beszéltem az oktatóval és azt mondta, hogy szívesen lejön, mailban felvettük a kapcsolatot, és az árajánlatnál tartunk, ehhez viszont szeretném tudni, hogy a meglevő három családba gondolkodjunk vagy van még akit érdekel.


Kommentbe vagy mailon váron a válaszokat, további ötleteket!

kép innen, gondolatébresztővel

2011. február 17., csütörtök

Házasság Hete 2011 - "nagy nevek és nagy családok"




Néha megéri egy kicsit panaszkodni, és érdemes megválasztani a helyet erre a panaszra. A legutóbbi bejegyzésemben pampogtam, hogy sajnos nincs gyerekvigyázás. Barátnőm figyelmeztetett, hogy de, a csütörtöki programon van! Többfajta plakát, szóróanyag készült, amit én megkaptam, arra nem volt ráírva, ennyi legyen mentségem. Amint megkaptam az új információt, közzé is tettem, és Isten máris küldte áldását, már a gyermekvigyázással is.
Meg se néztem, hogy pontosan melyik program lesz, mert tudtam, hogy a gondosan megtervezett hét bármely eseménye megéri, hogy meghallgassuk.
És nem csalódtunk, nagyon nem. Csodálatos este van mögöttünk. Sajnos Zsolt nem tudott jönni, mert fotózott, ezért is volt külön nagy ajándék a gyerekvigyázás.

Megérkeztünk a Móra Múzeumba, még Kaleb is a gyerekkuckóban maradt egy ideig, ahol az egyik szomszédunk is szolgálatot teljesített. Bernát nagyon jól bírta, még alkotott is, amikor felértem, a színvilágáról egyből megismertem, hogy melyik kis remekművet kell hazahoznunk. Kaleb rövidebb ideig bírta a zajt és a meleget, így hamar az előadáson kötött ki, ahol Kondé Lajos atya lelkesen szórakoztatta, mindeközben csucsogósra áztatta az ingem, majd a könyves néni is megszeretgette és egy fiatal lányka is sétálgatott vele.

Áldás volt a sok sok ismerős, akit megpillanthattam, akikkel beszélhettem. Ott volt az újszülöttekkel foglalkozó doktornő is, aki megismert minket, tény, hogy már a kórházban is jókat beszélgettünk, és ő is odajött hozzánk, én kezdtem kiugrani a bőrömből.

És fecsegek itt összevissza, a lényegről pedig szót sem ejtek, de azt se felejtsük, hogy amikor a hívők közössége egy helyen van, ott nem csak az elhangzott szavak az értékesek!
A nagy nevek:
Dr Balogh Elemér és Ágnes
Révész Árpád és Ildikó
Szászi Balázs és Anikó

Ők szerepeltek a meghívón, de volt még egy bónusz házaspár is, náluk csak a feleség nevét jegyeztem meg: Kiss Edit. Külön áldás volt a jelenlétük, mert két gyermekes családról van szó.
Az utóbbi hetekben felfigyeltem arra, hogy hiteles családnak, család és házasság témában tanítónak a legtöbb esetben nagycsaládosokat tartanak. De van olyan, hogy egy családban nem 6-9 gyermek van, hanem kevesebb, hogy nem beszélhetünk nagy családról és nem feltétlenül azért, mert az adott pár ne fogadott volna még többet Isten eme áldásából!
Köszönöm az Úrnak, hogy ezt a házaspárt is ehhez az asztalhoz ültette, mint nagy név és nagy család!

Az este úgy zajlott, hogy mindig elhangzott egy kérdés, amelyre sorba minden meghívott válaszolt, és nem is akármilyen válaszok születtek.

a család előbb volt, mint a hivatás és a család soha sem lesz hivatás
aki működteti a házasságunkat, Ő adja a hivatásunkat is, így összeegyeztethető
kapcsolatunk csiszolópapír: megtanultam hallgatni, amikor kell és az asztalra csapni, amikor kell
megtanultam tisztelni a férjem
megtanultam felállítani a helyes sorrendet és megtanultam, hogy ehhez tartsam magam: Első Isten szeretete, majd a férjem szeretete és ezután jönnek a gyerek, és utánuk azok az emberek, akik felé szolgálunk

kilenc gyermekes édesanya: nem feláldoztam a hivatásomat, hanem váltottam
egyetemistaként az egyetemi éveimet teljes lelkesedéssel csináltam, majd a gyógyítást is, ezután a családomat is
történet: gyermekei digitalizálták és jó nagyba kinyomtatták az orvosi diplomáját, bekeretezték rajta a summa cum laude feliratot, majd alá rajzoltak kilenc mosolygós arcot, felirat: "de te minket választottál"

volt lehetőségünk a 85 éves nagyszülők egymásra figyelését, egymással törődését megfigyelnünk

Írhatnék még rengeteg ilyen mondatot, de ezen a pontom már abba kellett hagynom a jegyzetelést, de hatalmas áldás volt, hogy Kalebbel a kezembe is bennmaradhattam és hallgathattam ezeket a tanúságtételeket.

Az áldások sora folytatódik: imával zárult a program!

A meghívottak derűsek, fiatalosak voltak, pedig többen több mint harminc éve már házasként mutatkoznak be! Hallhattunk kifinomult vicceket, láthattuk, hogy a pirulás nem csak a fiatal lánykák joga.

A házasság igazi áldás, vágyjunk rá, féltsük, gondozzuk, élvezzük!

Mééég képek.

2011. február 15., kedd

Házasság Hete 2011 - a kanapéról

A legtöbb programot, amit a Házasság Hete nyújt jónak vagy rendkívül jónak találom! Csakhogy enyhén szólva is nehézségekbe ütközik, hogy a legtöbbön részt tudjunk venni, pláne nem együtt.
Napközben Zsolt dolgozik, délután a srácok alszanak, későbbi program is veszett fejsze nyele, hiszen nem tudunk együtt beülni{a héten nincs itthon a gyerekvigyázónk sem}.
Kicsit furcsának találom, hogy nincs olyan program, legalábbis itt Szegeden, amely gyerekvigyázást biztosítana, vagy nem tudok róla. Tény, hogy sok program a még házasság előtt állókat szólítja meg, de mint olyan házaspár, akik itt-ott szolgálni szoktunk, szívesen meghallgattunk volna ilyen előadásokat, elvégre nem vagyunk mi olyan nagy arcok, hogy ne tudnánk valami újat mondani.

{és máris korrigálok, mert csütörtökön a múzeumba lesz gyerekvigyázás, csak nincs rajta minden plakáton:)}

Kétségbe esni azonban nem kell, dicsőség az Úrnak, a házasságok nem ezen múlnak! Főleg, mert számunkra is biztosít lehetőségeket, mégha nem is mindig úgy, ahogyan mi kitaláljuk, elképzeljük.

Íme néhány oldal, cikk, film, amivel eltölthetjük a Házasság Hetét, ha távol élünk a programoktól, ha életállapotunk nem engedi, hogy mindenütt, ahol szeretnénk részt tudjunk venni.

1. Nosztalgiázzunk egy kicsit, íme egy cikk hozzá: Apró, de lényeges bajok a házasságban (1931)

2. FFF, azaz Feleség a Férjért Február, Kamilla cikksorozata, amely tapasztalatát, saját életét, és a kommentekben sok feleség, leendő feleség gondolatait, tanúságtételét tartalmazza.

3. Igeeen, nézzünk közösen filmet és készítsünk hozzá nagy bögre forrócsokit: Fireproof.
Gondolom már nem nagyon kell bemutatni azt a filmet, amit én nagyon szeretek újra és újra megnézni.

4. Sokszor szeretnénk átélni azt, amit láttunk a filmben, vagy legalább valami hasonlót. Most erre is van lehetőség. A Fireproof 40 napos programja megvásárolható! De ha most és azonnal, de már szeretnéd, az egészet megtalálod itt! Tény, hogy a netes kivitelezés hagy némi kívánnivalót maga után, de még ezt is ki lehet bírni azért, "hogy ha taníthatóak vagyunk, megtanuljuk a legfontosabb dolgot a házasságban: szeretni". A könyv kivitelezése nekem nagyon tetszett, szerinte érdemes beruházni rá.

5. Újdonság film: Flipped.
Magyarul Változó szerelem címen fut. Két gyermek egyszerű, átérezhető, könnyed története, mert az ő szemükön át minden dráma sokkal feldolgozhatóbb, mint a felnőttek oldaláról. Még csak egyszer láttam, de érdemesnek tartom rá, hogy többet foglalkozzam vele, filmklubbos levetítésre, megbeszéléshez ideálisnak tartom.
És otthoni összebújós csokisnápolyis mentateás programnak is.

Mert:kép innen

Azaz, hiába házasodtál meg, ha nem tudsz mit kezdeni utána.

2011. február 13., vasárnap

Tánctanfolyam

A plébániai farsangok, szilveszterek, egyéb táncos mulatságok után az a tapasztalat fogalmazódott meg a szervezőkben, hogy jó lenne, ha a táncolás területén egy kicsit képeznénk magunkat. Így felkérték Kéri Lászlót, aki a Karolina gimnázium földrajz és tánc tanára, hogy tartson nekünk néhány táncórát. Az első két órás blokkra vasárnap került sor: angol keringő, mambó, csacsacsa.
Egy tag híján az egész közösségünk jelen volt, Á. vállalta a gyerekvigyázást, mi pedig végigtáncoltuk a két órát. És remekül éreztük magunkat, nevettünk, magunkon és egymáson, néha ütköztünk, máskor csak mosolyogtunk, amikor egymás mellé forogtunk.
Bízom benne, hogy a 26-ai farsangi mulatságon még mindig nem lesznek megelégedve tánctudásunkkal és további lehetőséget biztosítanak a fejlődésünknek.

Tanulnak a lányok:Tanulnak a fiúk:És akkor együtt:Hiába, ha a magnó dolgozik, a zongorista pihen:És ha már a fényképész férjem dolgozik, lehetőséget kaptam arra is, hogy Misi atyával táncolhassak:Köszikép a lelkes gyerekvigyázásért:

Házasság Hete 2011


Nem sokat tudok a Házasság Hete programsorozat történetéről {mikor indult, honnan, mely keresztény felekezetek etc}. Az idei hétnek tegnap volt a Dómban az ünnepélyes megnyitó, melyet Bíró László celebrált, aki a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke.
Prédikációjában, többek között, kitért arra, hogy milyen veszélyek fenyegetik ma a családokat, majd buzdított, hogy legyünk "kreatív kisebbség", ezzel élve túl a fogyasztásra való csábítást, kerüljük el a hamis csillogást. Váljunk "kreatív kisebbséggé", ahogy annak idején az őskeresztények.A mise után a Dóm téren, mécsesekkel a kezünkben két egymásba fonódó karikagyűrűt formáltunk, melyet a templom egyik tornyából lefényképeztek. Egy népdalénekes lány énekelt a házasságról, miközben három tűzzsonglőrt figyelhettünk.A Szentmise közös ünneplése után, egy körben állva, közösen, sok jóbaráttal, plébániai testvéreinkkel melegedett fel a szívünk népünk egyik dalára, hallhattuk, hogy milyen hangja van a tűznek, amit suhan a hidegben.Majd néhány házaspár kapott szót, hogy egy mondatba elmondhassa, mit jelent számára a házasság:

A házasság élet, élet továbbadása és a nemzet jövője. (Lele Róbert és Brigitta)

A házasság olyan, mint a jégtánckettős: a labilis penge és a csúszós talaj ellenére tökéletes összhangban,közösen való táncolás EGY zenére... (Szabó Zoltán és Zsuzsanna)
A házasság az a stabil három lábú szék, melynek egyik lába a férj, másik a feleség, a harmadik pedig Isten, Aki folyamatosan megajándékozza kegyelmével az első két lábat! (Farkas Zsolt és Mariann)
Kiegészítés: SzegedMa, Márton Gábor cikke, fotókkal, videóval
"Álljunk ki a házasság mellett"

További beszámolók, a legvége nagyon szívet melengető:)

2011. február 8., kedd

Verne Gyula


Maradjunk továbbra is a tudomány témakörénél, de most más oldalról közelítünk.
Verne Gyula 183 éve született.
Én A tizenöt éves kapitány olvastam tőle először és azonnal a szívembe zártam, az írót és a kapitányt is:), én is voltam vagy tizenöt ekkor. Mégfiatalabbként pedig maga is néztem a 80 nap alatt a Föld körül mesesorozat változatát.
De mégis akkor kaptam rá igazán, amikor az egyetemen, az egyik könyvtárszakos tanárnőm megkért, hogy vigyek neki vissza néhány könyvet a könyvtárba, köztük ezt:
Zoltán Péter: A képzelet varázslója.És mint minden rendes könyvfaló, ha már nálam volt, még a buszon elkezdtem olvasni, nem is került vissza aznap a könyvtárba, de sok volt még hátra a lejáratig.
Már itt fel kellett volna figyelnem arra, hogy mennyire megragadnak az életrajzok, de annyira kitöltötte az életemet az egyetem, hogy csak annyit tudtam elraktározni, hogy Vernét olvasni csodálatos.
Az egyetem után kezdődött életem legcsodálatosabb időszaka, mely töretlenül tart, sőt egyre csodálatosabbá válik, a remek férj és gyermekek mellé van még egy kis plusz öröm, azt olvashatok, amit akarok! Nincs lista, nincs követelmény, nincs elvárás. Csak amihez kedvem van! Rendben, nem akkor, amikor én akarom és nincs alkalmam egybe befalni a könyveket, de akkor is sokkal jobb:) Még csak ennyit olvastam tőle, de lesz ez még több is.
A mai napon különösen megér ráguglizni, mert a google készült egy kis meglepéssel, melynek köszönhetően egy kicsit beszállhatunk Némo kapitány tengeralattjárójába, sőőőt, még irányíthatjuk is.

Neked melyik a kedvenc Verne regényed?

És el ne feledjük a Vissza a jövőbe pazar filmtrilógiát. Ki emlékszik, hogy hogy hívják a doki fiait?

2011. február 4., péntek

Kísérletek


Anno matek-fizika-számtech faktra jártam gimnáziumba, bár aki ismer tudja, hogy mindezt könnyen letagadhatom;) De azt nem, hogy rajongok a kísérletekért. Olyan tanárok tanították nekem a fizikát, akik szintén ezen az állásponton voltak. NagyT láthatóan remekül eljátszott a kísérleti eszközökkel és biztos vagyok benne, hogy neki is fájdalmas lett volna enélkül tanítania {a gimink pazarul fel volt szerelve, rengeteg régi eszköz, hatalmas szertár, csodálatos birodalom}.

Otthonoktatásnál erre nem nagyon van lehetőségünk, vagy mégis? Hiszen a fizika az életről szól és sokszor nem kell más hozzá, csak egy kis találékonyság, vagy egy jó gyújtópont.

Nálunk az elsőszámú: Öveges professzor. Dvd-k innen.
Az a helyzet, hogy még Bernát is lelkesen nézni, amit én nem hittem volna, persze az ábrákat nem érti, rengeteget kérdez, és tetszik neki a táncoló lufi, és az ősrégi porszívó.
A fizika show nem ennyire különleges, de ennek is megvan a maga szépsége, hiszen fel lehet kerekedni és megnézni a helyszínt, részt venni a programokban.

Ha pedig eléggé fellelkesedtetek, és rátok tört a "most, de már" érzés, mint ahogy rám is, akkor hajrá:

Újabb, ingyenesen letölthető anyaggal gazdagodtunk: bemutató, letöltés.
És amikor csorog a nyálunk a jó kis amcsi nyomtatandó anyagokra, akkor gondoljunk arra, hogy nekik tuti nincs három fajta pazar fizikakísérlet anyaguk, ráadásul úgy, hogy még történelmi távlatokat is nyit.

aki keres, az talál

Így indultam el:

És ez lett belőle:

Persze a gyerek sokat dob a képeke;)
Nagyon jó fodrászt találtam a szomszédasszonyom révén, meg is fogom köszönni nagyon:) Férfi, mert nekem bizony vannak olyan maradi nézeteim, hogy bizonyos szakmákat férfiak tudnak igazán jól elvégezni {ez nem jelenti azt, hogy nő nem lehet ugyanannyira jó, csak}. Általában a férfiak jobban látják/érzik a teret, és az a helyzet, hogy az én fejem is térben helyezkedik el.
Végre egy ember, akinél nem kell gyónni, miközben a hajam vágja, nem akar pszichológust játszani, megoldani életem problémáit, kedvesen beszélgetni, hanem dolgozik!
Precízen felvázolta, hogy milyen lesz, majd levágta, igazított és még arra sem sajnált több mint öt percet, hogy elmagyarázza, részletesen, hogyan igazítsam meg, szárítsam be ugyanezt a formát, sőt még más variációkat is mondott, amik ebből ki lehet hozni, mert úgy vágta le, hogy ezen "semmi" hajacskából is lehet variációkat kihozni 3in1.
Az már csak hab a tortára, hogy a végén még a kabátomat is feladta!

megj. a képek minden utólagos módosítástól mentesek, leszámítva az elforgatásukat;)

2011. február 1., kedd

játszva játszunk

Eladom a könyvem, írta Karinthy, mi pedig eladtuk a nagy és okos és pazar képeket készítő fényképezőképünket, mert a családban fellelhető idősebbik fotós úgy döntött, fejleszt. Most várjuk az újat.
Addig is néhány kép a kis kompakttal, főleg játékról, mert a tanulós foglalkozásaink mostanában több, mint nem látványosak. Ugyanis számolunk, verselünk, dalolunk, olvasunk, számomra megdöbbentő mennyiséget. Kaleb az éneklést élvezi a legjobban, főleg, ha közben hintáztatjuk.
Nagy munkában:
Vonatpályát és autósztrádát építettünk, majd játszottunk vele:A henger be lehet zárni a nagy labdával, amit ki lehet lökni és Kaleb hatalmasat kacag rajta:A kirakó remek építőkocka, Bernát egymás után gyártotta a különböző építményeket, sajnos nincs mindről fotóm, ezt se nagyon akartam feltenni {nyomi harisnya}:
És továbbra is növekszik a fotósok új generációja, íme egy összefotózás, amely emléket állít a régi gépnek, valamint a "frizurámnak", amely holnapután változáson megy majd keresztül. És azt utóbbi idők legjobb képét rólam bizony a fiam készítette:)És Kaleb töretlenül mosolyog: