2015. augusztus 23., vasárnap

Taneszközök beszerzéseTanszervásárlási idény van, és ez a téma kifejezetten jól jön a gyermekkel foglalkozó rovatoknak, blogoknak - remek kattintásszámot, aktivitást lehet velük elérni. Ráadásul a javuk tényleg kifejezetten hasznos ismereteket tartalmaz.
Első osztályban, a beiratkozás utáni szülőértekezleten a tanítóktól megkaptuk a beszerzendők listáját. Már a nyomtatott verzió is számos segítő megjegyzést tartalmazott de szóban is sok segítséget kaptunk.
Magántanuló gyermekek esetén azonban leginkább külföldi blogokra tudunk hagyatkozni, számos jó ötlettel gazdagodva hagyjuk abba a hajnali vadászatot és azzal a keserű szájízzel, hogy bizony ott, ahol többszázezer otthonoktató család van, minden egy kicsit másképp működik - vagyis vagyunk így ezzel páran :)
Megosztom a mi eddigi tapasztalatainkat, ötleteljetek, egészítsétek ki, örüljetek a nálatok is alkalmazható jó ötleteknek és írjátok meg azt, ami nálatok egészen máshogy működik :)

Mi jelenleg az első magántanuló évünkön vagyunk túl és az idei tanévet egy másodikos és egy elsős fiú kezdi a tanévet, így következzenek az elmúlt időszakban kialakult, bevált eszközök és használatuk:
Ceruzák - nálunk, mire az első gyermek iskolás korú lett, már hatalmas ceruzakészlet állt rendelkezésünkre, így használtuk fel, egészítettük ki.
- grafit: mindig legyen kéznél, a hallban vannak, a rendszerező fiók fölött a mágneses tábla alatt, 50-es készletet vettünk - ahogy látom, a következő tanévben sem kell pótolni
- a saját grafit ceruzája: minden gyermek másképp ír, erről tanítók, szakértők rengeteget írnak (nyomaték, lendület etc). És természetesen előre maximum sejteni lehet, hogy melyik ceruza lesz alkalmas. Nálunk is volt próbálgatás, valamint az írástanulás folyamatában is váltott ceruzát. A bevált darab pedig bekerült a saját tolltartójába, a többi közkincsnek minősül. Minthogy nem igazán volt idejük elkopni, elveszésre nincs lehetőségük, idén nem is kell újakat venni a próbálgatásokhoz.
- színesek: ezek azon ceruzafajták, melyekből mindig van valamennyi és soha sem elég. Az én gyerekkori maradékaim mind az én dobozaimba, mind nagymamám fiókjaiban megőrződtek. Kiegészültek azokkal, melyeket a fiúk folyamatosan kaptak az elmúlt évek során. Mind bekerült egy nagy dobozba, amelyet akkor használunk, amikor az étkezőasztalnál rajzolunk (vagy épp kipróbálják, hogy milyen trehánynak lenni és nem találják a sajátjukat, innen lehet pótolni).
- a saját színesceruzakészlet: Mindig van itthon néhány bontatlan, 12-es készlet, amelyet nem az év kezdetekor veszünk elő, hanem a vizsgára töltjük fel ezzel a tolltartót. Így biztos, hogy rendezett, mutatós, hegyes, nem hiányos készlettel indulhatnak a megmérettetésre. Következő félévre ez marad, és ahogy tapasztalom, rajzolni szerető gyermek esetén fogyni kezdenek, még jó, hogy nem darabszámra, így az első félévi készlet az év végi vizsga előtti héten a dobozban landolt.
Tolltartó
Itthon abban a kényelmes helyzetben vagyunk, hogy nem létszükséglet, viszont valami különleges oknál fogva mindenkinek van (nekem és Zsoltnak is). Egyszerűen szeretjük, egyedi, szép, közel áll hozzánk. Bernátnak remek dolga van, az övé talán a legkülönlegesebb, keresztanyja készítette, bölcs előrelátással 12+1 tartóval.
Minthogy ebben semmilyen előírásnak nem kell megfelelnünk, így mindenki kaphat olyat, amilyet szeretne. Bernát az egyetem alatt használt tolltartómat is megszerezte, abban rotring, bél és toll van.

Füzetek
Három darab: adott osztálynak megfelelő vonalas, négyzetrácsos és kottafüzet.
Az elsős vonalazású nem telt be, így még most is azt használjuk másoláshoz, diktáláshoz, Bernát sokszor hozza büszkén, hogy már milyen sokat teleírt és milyen kevés üres lap maradt benne. Amint betelik, jöhet a másodikos vonalazás.
Négyzetrácsos, minthogy munkafüzet, munkatankönyv mind biztosít helyet a feladatok megoldására, így ritkán került elő. Természetesen vannak füzetben megoldandó feladatok, melyeket mi sem hanyagoltunk el, de számuk elenyésző. Versenyek feladataihoz készítettünk egy-egy rajzos, színes oldalt.
Elsején lapozunk egyet és felírjuk, hogy második osztály, majd haladunk benne tovább.
Kottafüzetet több helyen használjuk, zongora, szolfézs, itthoni zenetanulás, énekvizsgára készülés. Sehol sem kértek külön füzetet és senkit sem zavar, hogy máshol is kerül bele némi hangjegy, ritmusgyakorlat, Hová mész te, kisnyulacska rajzos

Taneszközök:
Ebben a kategóriában a legnagyobb a választék, itt aztán tényleg a "végtelenbe és tovább" a mérce. A legtöbb eszköz pedig tényleg jó, tényleg láttat, fejleszt, támogat, segít, izgalmasabbá, érdekesebbé tesz, többször, több tantárgyhoz, témához elővehető. Úgyhogy akár külön szobát és tárolórendszert is meg lehet hozzájuk álmodni :)
Itt is az évek alatt összegyűlt készlet rendszerezésével indult a hivatalos otthon oktatunk időszak, most pedig épp az évkezdő újragondolás rajlik.
Amit fontosnak tartottam, hogy amiből csak megtehettük, beszereztük az "iskolai" verziót is. Tanszerboltban kapható számolópálcát, korongot, számolórudakat, logikai készletet, számegyenest.
Két okból:
- a legtöbb tankönnyben, gyakorlóban ezeknek képe, fényképe szerepel, a gyermek megismeri, ráadásul hatalmas élmény megépíteni pont azt a vonatot, amit a kisfiú is épít, majd szempillantás múlva megérkezik a fejlesztett verzió - eddig két gyerekből kettő nálunk ezt csinálta, anélkül, hogy én tereltem volna őket
- vizsgán esetleg előkerülhetnek, ne ott találkozzon vele először, hiszen az idegen, váratlan körülmény, ismeretlen tárgy feleslegese stresszforrássá is előléphet vagy egyszerűen eltereli a figyelmét - főleg, hogy nálunk az összes is eszköz azonnal játékká vált a kezükben :).
(megj, nálunk nem kerültek elő  (még) a vizsgákon)
+tényleg jól használható eszközök és messze nem olyan drágák, mint sok meghirdetett okosító, fejlesztő játék
Ide sorolnám még a vonalzókészletet is, itt is esélyes, hogy nem csak a mi srácaink gyakorolnak a szülők valamikori gimnáziumi, általános iskolai karcos, lepattant sarkú vonalzóikkal, sőt, még barátok, mikor kiselejtezik iskolás korszakuk darabjait, lelkesen hozzák eme emlékké vált eszközeiket, mondván, nálunk úgyis kelleni fog - és ezt jól gondolják :) Még nagyszüleimtől maradt favonalzók is a rendelkezésünkre állnak.
Egyszerű vonalat húzni bármelyik tökéletes, amikor bejön a mérés, akkor már érdemes figyelni, hogy az első fél, egy cm ne hiányozzon a háromszögvonalzó elejéről, nálunk ez volt az első eset, amikor át kellett nézni a fióknyi eszközt és csoportosításba kezdeni. Idén élesebb szemmel és némi szaktudással felvértezve kezdem a válogatást, ugyanis Bernát rákapott a kisebb szerkesztésekre, nem mutattuk neki, maga kezdett el vonalzókkal rajzolni, egymáson csúsztatgatni őket, felfedezni, alkotni. Erre sajnos nem minden vonalzó alkalmas, de a vegyes készletben általában előkerülnek a megfelelők.
segédanyagIskolatáska:
A napi használatra vett, klasszikus táska otthonoktatott gyermek esetén értelemszerűen nem szempont. Mi kaptunk egyet, vizsgára elvinni remek volt.
A hátizsákok nálunk amúgy is nagy kedvencek, egyszerű sajátmárkás Dechatlonos van, táncra, úszni, bringázáshoz vizet vinni tökéletesek.
Tornafelszerelés:
Jó sportcipő, kényelmes ruházat "muszáj felmásznom arra a fára, be a bokorba" küldetések esetén elengedhetetlen felszerelés, és megállják a helyüket futás, bakugrás, labdagyakorlatok, tornabot, gyűrűzés esetén is.
Nálunk van az iskolában előírás arra, hogy milyen legyen a tornaruha, vizsgára Bernátnak is ilyen volt, pólót kölcsönkértünk :) fehér kellett, 80%ban udvari tornázásainkhoz ugye nem ez volt a legmegfelelőbb.
Minden, ami kreativitás:
Karton papírok, ollók, nyomdák, festékek, gyurma, szírkréta - ezek döntő többségét vagy leértékeléseken szereztük be vagy ajándékba kaptuk. A képen látható festékek még az enyémek voltak.
Itt is előfordul, hogy valaki kiselejtezett készletének darabjai kerülnek hozzánk.
És sokszor a "szemétből" lehet a legjobb alkotásokat elkészíteni.

Ami más a mi esetünkben:
- szeptember első napjára nem kell, hogy az egész készlet a rendelkezésünkre álljon, így alkalmunk van fokozatosan, beszerezni őket, felhasználni a régebbi darabokat, mert ugye nem zavaró, hogy a színezésnél minden színes más szettből származik
- nem az előírásnak, hanem a minőségnek, az aktuális és hosszútávú igényeinknek, szükségleteinknek megfelelően alakul, hogy mit veszünk meg
megj. az osztályfőnöki órákon és sok jó ötletet kaptam a több évtizede tanító pedagógusoktól, hogy melyik márkák a jól, praktikusak, miért, hiszen jóval többet láttak, használtak, mint én
- nem vesznek el, hordozástól, állandó pakolástól, rendezéstől nem kopnak, törnek az eszközök, így mennyiségileg sokkal kevesebbre van szükség
ez eddig mind spórolás
de, ott a másik oldal, hogy nincs iskolai készlet, szemléltető eszközök etc, mindent magunknak kell beszerezni. Úgyhogy az anyagi része kiegyenlítődik.
Igen, tudom, hogy rengeteg mindent el lehet készíteni otthon is, remek gyurmát lehet főzni, sőt, sokkal jobbat, mint a legtöbb bolti.
Nekem viszont nem megy, hogy minden tantárgyra, minden ötletet magam készítsek el, vagy együtt a srácokkal. Ezért kiválogatjuk, hogy mit veszünk meg, mit gyártok le gyorsan én, ez a legkisebb halmaz és miket készítünk ez közösen, ami sokkal jobb, mintha csak én csinálom. A szemléltetés megéri az anyagi ráfordítást valamint a belefejtetett munkát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése