2014. november 7., péntek

Madáretetés

Már az elsős környezetismeret anyagban felbukkan a nálunk telelő madarak védelme, madáretetők készítése, fajtái. Gondolom a tananyag nem csak ezen az egyetlen ponton hozza a témát és amúgy is évről évre találkozhatunk vele.
Nálunk most vált igazán életté, panelban, hatodikon, kicsi gyerekekkel csak álmodoztunk róla, hogy majd egyszer mi is a saját etetőnket figyelve gyönyörködünk az apró, csemegéző, folytonosan körbekémlelő, pillanatok alatt elröppenő madárkákban. Őszinte leszek, én csak a széncinegét ismertem ezek közül, de az elmúlt pár nap alatt alaposan kiművelődtünk a témában, és biztos vagyok abban, hogy még csak a felszínt kapartuk meg és rengeteg érdekességet tartogat még számunkra ez a terület.

Egy nyomtatandó anyaggal kezdtünk, még a költöző madarak idején, Bergamott honlapján találhattok egy remek, ingyenesen kinyomtatható anyagot a hazánkban telelő madarakról, csodálatos képek és versek gyűjteménye.

Második lépés a Schmidt Egon könyvek voltak. Nagyon megszerettük őket, gyűjtjük is lelkesen, könyvtári kiselejtezések, vásárok, antikváriumok könyvei között ezeket is rendszeresen kutatjuk (Verne, Búvár zsebkönyvek etc mellett).
Bodzavendéglő: melyben a nyári, kora őszi madarak vannak.
Majd elindulnak a költöző madarak, Csirip Afrikába repül. (Pár év múlva Fekete István Kele könyve is aktuális lesz ilyentájt.)
A héten pedig A madáretető vendégei jöttek, igaz abban már leesett a hó, de a madárkák etetését nem akkor kell elkezdeni, amikor már nagyon hideg van, sőt aszályos nyár esetén már a november is késő lehet. - Bizony kiokosodtunk, innen.

Tegnap Káleb és Zsolt elmentek madáreledelt venni, majd Bernát és Zsolt a padlásról lehozták a régi madáretetőket, egész délután azokat takarították, javítgatták. Persze ha már van faanyag is a kertben, nem csak az őseink által ránkhagyományozott etetőket szerették volna felhasználni, rögtönk alkotni is kezdtek, farönkök, leselejtezett fakanál, ágak, minden előkerült.

És persze az ötletek is, minthogy itatónak való tálunk nincs, de a kamrában van egy nagy adag agyagunk, csináljunk :) - ez a hétvége programja lesz.

És ma a matematika könyvből mindig úgy pillanthattunk fel, hogy széncinegék voltak az etetőn, el sem hiszitek, hogy mekkora örömet okozott ez a néhány madár. Kíváncsiak vagyunk, vajon milyen madarak jelennek meg még, mert a hallható madárhangok arra engednek következtetni, hogy van még pár faj a környéken.
 megj: ráadásul olyan helyen élünk, ahol elég csak beszaladni a pékségbe egy kis pogácsáért, Máté Bence áll melletted, aki csak munka közben láthatatlan.

Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak, csűrbe sem gyűjtenek – 
mennyei Atyátok táplálja őket. 
(Mt 6,26)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése