2011. április 26., kedd

Húsvét utó

Minthogy semmit sem írtam a húsvéti készülődésünkről, így a tapasztalatokat, utóhatásokat jegyzetelném le.
A karácsonyos doboz sikere után tavaly úgy döntöttem, hogy a húsvétos díszeknek, ötleteket adó sajtó orgánumoknak, szalvétáknak etc is csinálok egy dobozt. - tapasztalat: hamarabb elő kellett volna venni.
A nyuszinak, a tojásfestésnek, a locsolkodásnak is teret kell adni, megvan ennek is a helye. Amíg nem ezt tekintjük húsvétnak, addig nincs vele semmi probléma. Idén hatalmas élmény volt végig résztvenni a szertartásokon, így a négy nap után annyira jó volt egy kicsit játszani - húsvét hétfőn:)
A dobozba tettem egy bevásárló listát - mert az idei még a fejembe van, ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy legalább kétszer ennyi tormára lenne szükségünk, mint amit most vásároltam. Most még tudom, érzem az arányokat, volt ami bejött, volt amin változtatni kell, így tegnap este papírra vetettem, és ez is megy a húsvétos dobozba.
Valamint leírtam olyan listát is, kicsit szájbarágósan {magamnak}, hogy nagyhét előtt fodrász, családi körömvágás, ruhák legyenek végiggondolva, előre kivasalva, gombok átnézve, mert bizony a nagyheti menet húzós tud lenni, ha ezer más dologra kell figyelni mellette. Most átéreztem, hogy azért ment minden gördülékenyen, mert semmi sem volt, ami fennakadást jelentett volna.

Ezek az én ide tapasztalataim, a tieitek?

Képeken: nyuszi ötlet, kosárka ötlet

Sakkfeladatlap jövőre:)

Valamint játékos tanulás.

5 megjegyzés:

  1. De jó ötlet ez a doboz, ezt én is bevezetem. Nagyon egyet értek Veled, hogy jól kell beosztani az időt a tennivalókhoz, hogy ne vesszen el a lényeg. Mi általában egy hónapban egyszer vásárolunk ezért én április elején megvettem mindent és azóta, csak a helyi kisboltban voltam talán négyszer. Szerintem a vásárlás is sok idő és sok pénz, gyakran felesleges pazarlás! Szerintem is fontos szétválasztani a népi hagyományok ápolását és a húsvét valódi tartalmát! Ha eszembe jut még valami írok... Erika
    Szeretettel köszöntöm Bernátot a születésnapja alkalmából, Isten éltesse sokáig! Erika

    VálaszTörlés
  2. Hasznos!
    A miénk most idén az, hogy ha az ember lánya kórházban tölti a nagyhetet, akkor is nagyon jó lehet a húsvét, és mindig van új üzenete az ünnepnek.
    Ha nem igy alakul, sosem próbáltam volna ki, milyen úgy húsvétozni, hogy semmit sem készülök rá otthon: sem diszek, sem sutés, sem főzés, sem takaritás... Viszont talán még sosem imádkoztam ennyit és ennyi mindenkiért mint most.
    Emlékezetes húsvétunk lett.

    VálaszTörlés
  3. Eddig zavart minden nyuszis része ezen időszaknak, és szerintem azért, mert ennyire én sem éltem át közösséggel együtt ezt az ünnepet. Amint az ünnep a helyén volt, a többi nem zavaró, hanem játék lett, amolyan levezetése az egésznek.
    Jézus velünk van, feltámadt, játszunk és örülünk!

    Havi egy bevásárlás nálunk is nagyon megy:) Öt kilós tészták és társai. Amugy meg tejért járunk el, meg zöldségért. Én nem megyek gyerekekkel bevásárolni, mert szerintem semmi keresnivalójuk a marketingesek által felerősített ingerekkel telenyomott tébolydában.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon a szívemből szólsz Mary, én sem helyeslem, hogy elvigye őket a világ. A nyuszis dolog nálam régebben okozott kettősséget, ma már nem. Én azt tartom fontosnak, hogy szét tudja választani a gyerek a népi hagyományokat, a szokásokat, a keresztény hitünk által vallott ünnepi tartalomtól. Ne mondja azt, hogy húsvétkor a nyuszit ünnepeljük, hanem örüljön, hogy Jézus feltámadt! Ettől függetlenül semmi kivetni valót nem látok abban, ha a gyerekekkel tojást festünk, papír díszeket készítünk, játszunk velük! Az igazán fontos, hogy rend legyen a fejükben... Vagy nem jól látom? Erika

    VálaszTörlés
  5. Erika, szerintem jól látod!
    Nekem az a fontos, hogy lássa, hogy a nagyhét az ünnep, a hétfő pedig amolyan játszóház!

    VálaszTörlés