2015. március 30., hétfő

Károly és János birodalma

A j és és a ly sok felnőtt számára is ingoványos terület, hátmég egy gyermeknek, főleg amikor tollbamondásra, flikkflakkos feladatok megoldására kerül a sor. Nekem is okozott kellemetlen pillanatokat és rossz jegyeket is. 
Harmadikos koromban kaptam egy ötöst helyesírásból, a következőképp írtam be az ellenőrzőmbe:
Hejesírás 5
Tanárnő: Mindjárt melléírok egy egyest is! - Istennek hála jó volt a humora.
 Talán azért is maradt meg annyira ez a pillanat, mert ekkor döbbentem rá, hogy valami módon meg kellene tanulni helyesen írni. Be kell vallanom, a számomra megfelelő módot csak az egyetem magyar szakára járva fedeztem fel: le kell ülnöm és meg kell tanulnom. - én soha sem voltam ösztönösen jó belőle.

A sok nyelvészeti óra kormoly segítséget adott több területen, de a j és ly-k birodalmába csak egy pedagógia óra keretein belül nyertem belépést.

Sejtes Györgyi tanárnő be akart mutatni nekünk egy kompetencia alapú nyelvtani foglalkozást, és ugye akkor értünk és tanulunk meg valamit igazán, ha a saját bőrünkön is tapasztaljuk.
Úgyhogy minden magyarázat nélkül belevágott a feladatba:
Károly király és János király birodalmáról beszélt, hogy egyikük szereti a gulyáslevest, a másikuk a tejet, egyikük kedvenc madara a bagoly, a másikuké a papagáj.
Folytassátok!
El kell áruljam, hogy a csoportból mindenki lelkesen mondta a helyes válaszokat, én meg pislogtam és feltettem a klasszikus szőkenős kérdést: "Most mi vaaaaan?"
A tanárnő nem csak a zseniális feladatokhoz értett, de remek érzékkel alkalmazta ránk is, nem magyarázták el, hanem folytatták a feladatot, és leesett :) Mindeközben többen olyan jókat nevettek, de! olyan jól irányított helyzet volt, hogy egy pillanatra sem éreztem azt, hogy rajtam nevettek volna (szerintem életem első ilyen élménye volt! - még jó, hogy nem csak a tudásom gyarapszik - biztos vagyok abban, hogy a biztonságban levés érzését a módszer és alkalmazása is okozta!

Bernát egyre jobban ír, helyesírást is gyakorlunk, másolás, tollbamondás, és hogy neki nem kelljen olyan sokat küzdenie a j és ly-s szavakkal, elővettünk két lapot és rajzolt két uralkodót:
Károly király és János herceg.
Ma már elkezdtem neki mesélni a mesét, írtam is a szavakat a két név alá. Még nem esett le neki :), de rendkívüli módon fel van csigázva. Nekem pedig folyamatosan figyelnem kell, hogy ne mondjam soha, hogy ez pontos j, ez ly, hanem hagyjam meg neki a felfedezés örömét.
Így délelőtt a lapra, a két király mellé csak a gyermekeik kerültek fel: Mihály, Gergely, Orsolya valamint Júlia és Jónás egy íjjal a kezében.Te eltévednél ebben a két birodalomban?

Kieg: Az igazi tanárok a hivatalos munkájuk után sem hagyják abba a tanítást: Károly király és János fejedelem!
Köszönöm :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése