2013. január 31., csütörtök

Másolás, olvasás kezdeményekkel

Bernát rákapott a betűkre. Már korábban is sokat forgattuk Méhes Vera Betűről betűre című könyvét, amely elsősorban a nagybetűkkel foglalkozik, most újra napi szinten használjuk. Emellé előkerült a tüsis betűkirakó, szintén nagybetű készlettel. Másolni pedig már Bernát is remekül tud.
A gyakorlat, nézi a képet, és amelyik tetszik neki, az kirakja.
Így esett a választása egy szúrófegyverre: "anya, kés, de hol a k?". - Konkrétan sehol, mert a kép tőrt ábrázolt. Gyorsan konstatálta, hogy hasznos az olvasás.
A betűkészlet még kicsi, listán szerepel, hogy veszünk még ilyen kirakót. Bernát is hamar szembesült a szűkös keretekkel, mert három szó után kifogyott az 'a' betűkből. Nehézség adta lehetőség, keressünk olyan szavakat, amiben nincs 'a', olyan sokat talált, hogy komoly gondot okozott neki a választás: medve, majom, zsiráf, repülő, de a motor nyert :)

És hogy tágabb képet kapjatok a folyamatról:
Az ilyen képek pedig akkor fogadnak minket, ha nem sikerül elég gyorsan beágyazni.


4 megjegyzés:

  1. Szia!
    A tüsis betű kirakónak mi a márkája? Hol lehet beszerezni? Ékezetes(magyar ÁBC-s)? Mindenhol csak angol ABC-set betűkészlet van.
    Köszi!
    Xena

    VálaszTörlés
  2. SZia Xena!
    Üdv itt. Rákerestem a neten, de nem tudom most megmondani a nevét. Piros vagy barna táblával árulják retro játékok között, sárgák a betűk, zöldek a számok, és vannak ékezetek. Tény, hogy a rövid hosszú nincs megkölönböztetve, de már ez is haladás, hogy ennyi van :)
    Én a regio játékboltban találtam eddig, ahol a babilon építőt is :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Xena: Tüske abc a becsületes neve, és a vaterán rendre lehet találni belőle, körülbelül 1500-2000 ft-ért.

    VálaszTörlés