2013. október 18., péntek

Logico Primo és Piccolo

Tavaly karácsonyra vettük meg a srácoknak mind a Logico Primot, mind a Piccolot. Az utóbbit az eladó nem javasolta még öt éves gyerek számára, de úgy gondoltuk, hogy inkább egyszerre kapják meg őket, legfeljebb várat majd még kicsit magára, szavatossága úgysem jár le.
Azonnal nagy sikert aratott, a színes feladatlapok, a korongos keret. A lelkesedés azóta sem csökkent.
Örömömre szolgál, hogy elég masszívak, így bírják az igénybevételt, amit nálunk ki kell állniuk.

Aki nem ismerné, a Logico egy feladatmegoldáshoz használatos keretből áll, amelybe bele lehet csúsztatni a feladatlapokat. A Primo kék keret és hat színes korong, míg a Piccolo kerete zöld és tíz korongja van, amelyek méret kisebb méretű, mint a Primoé.
Egy feladatlap csomagban 16 feladatkártya van. Minden kártyának két oldala van, egyik a feladat, a másik a megoldások. Így lehetővé teszi, hogy bárki könnyedén ellenőrizze a munkáját, nálunk még Káleb (3é) is lelkesen nézi, hogy hogyan dolgozott, "nézd, anya, mind jó".
Bernát szokta az utolsó korongot csak úgy behúzni a helyére, mert ugye az csak oda kerülhet, de az utóbbi időben figyelünk arra, hogy ha ezt is megnézi, hogy biztosan jó-e, akkor már csinálhat egy előellenőrzést. Így más sokszor megtapasztaltuk, hogy a sumákolós megoldás elhagyása jobb eredményhez vezet.
Ma volt pont egy olyan eset, hogy öt korong a Piccoloból nem volt jó helyen, azt a módszert választottuk, hogy ezeket visszahelyeztük a helyére, újra visszatettük a feladat oldalt, és nekifutott megint.
A csomagok eltérő területekre vonatkoznak, pl színek, formák, számok 20-ig, 100-ig, összehasonlítás. Mi még messze nem jutottunk a pakkok végére.
Nem használjuk őket minden nap, de rendszeresen előkerülnek. Kifejezetten beilleszhetőek a workbox rendszerbe, mert hamar lehetővé teszik az önálló munkát.
Egy csomagon belül van, hogy azonnal elboldogulnak egy-egy kártyával, másoknál megakadnak, esetleg egyáltalán nem tudják még megoldani. Minthogy sok területet mozgatnak meg, sokféleképpen, így hamar kiderül, hogy melyik gyerkőcnek mi megy épp jobban és mit kell még gyakorolni, vagy mihez kell még egy kis idő, hogy megérjen rá. Nálunk számtalanszor előfordul, hogy ha valami nem megy, megjelenik a durcás arckifejezés és a nyavalygó hangnem: "nem tudom". (és nem mondom, hogy ez mindig bájos mosoly szelíd duruzsoló hang kíséri a részemről, de a türelmem napról napra nő, szóval az én fejlődésemre is kihat ;) Tehát vannak "nem tudom" érzést kiváltó kártyák, viszont ilyenkor mindig előszedek egyet, amiről tudom, hogy pikk pakk elboldogul, és láss csodát, tényleg, újra jön az öröm, és majd egy következő kanyarban elővesszük a korábban befuccsoltat, és bizony a "nem tudom" megjelenési száma erős csökkenést mutat.

Kifejezetten jó eszköz arra, ha a gyerekeket nem csak papírral és ceruzával akarjuk ismertetni a számok, feladatok világával. Valamint remekük utaztatható, mérete végett kisebb hátizsákba is belefér, nem szóródik, nem áll ezer darabból. 



És ahogy az már lenni szokott, Bernát komolyabb nehézség nélkül elboldogult több Piccolos feladattal is, láthatóan többet kellett koncentrálnia hozzá, kérdeznie is kellett, de egyiket sem élte meg kudarcként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése