2011. március 25., péntek

Lelkigyakorlat elsősökkel II.

Kitavaszodott, elérkezett a nagyböjti időszak, így a következő lelkigyakorlat is.
Imával indítottuk a napot, Isten Igéje köré gyűltünk és egyesével hálát adtunk, minden elhangzott ima után meggyújtottunk egy mécsest. A számomra legmegragadóbb a következő volt:
Hálát adok Istenem, hogy anyukámnak meggyógyult a herpesze és újra lehet neki puszit adni. Amen
Ezután újra Gyermek Bibliákat lapozgattunk, felelevenítettük a múltkor elhangzottakat, valamint újabb üdvtörténeti szereplőkkel ismerkedtünk meg.
Majd meghirdettük Jézust, mint életünk királyát, a Királyok Királyát.
Mert úgy szerette Isten a világot,
hogy egyszülött Fiát adta érte, hogy mindaz, aki őbenne hisz,
el ne vesszen, hanem örök élete legyen!
Jn 3,16
Eljátszottuk a teremtést, megszemléltük az édenkertet, ahol Ádám és Éva még együtt volt Istennel, majd átvizsgáltuk a bűnbeesést. Az okos kis buksik nagyon tudják, hogy mi az az áteredendő bűn, de azt már nem, hogy pontosan mit is okoz a bűn. De most már a megoldást is tudják ;)
Körbefalaztuk az édent, ahova már nem tudunk visszamenni, de Isten B tervével is megismerkedhettünk!Majd kiraktunk jócselekedet korongokat, vigyáztam a tesómra, kivittem a szemetet, meglocsoltam a virágokat etc. Mindenkinek voltak piros szívecskéi, és azon korong mellé helyezték, amit meg szoktak csinálni.Leültünk és elkezdtünk arról beszélgetni, hogy mi is a feladata a gyermeknek. Egyetértettünk abba, hogy megkérdezzük Isten Igéjét:
Gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban,
mert így van rendjén.

Ez az első, ígérettel egybekötött parancs:
"Tiszteld apádat és anyádat,
hogy boldog és hosszú életű légy a földön."
Ef 6, 1-3
További beszélgetések alatt levontuk a konklúziót, hogy nem az a jó, amikor csupa jó dolgokat teszek, főleg nem azért, hogy emiatt jónak lássanak, hanem az, ha engedelmes vagyok a szüleimnek, akikre Isten rábízott. És majd felnőttként, amikor már nincs az élet minden terén függés a szülőktől, Istennek engedelmeskedni!
Mint a nyilak a hős kezében,
olyanok az ifjúkorban nyert fiak.
Zsolt 127,4
És ezen gyermekek is szeretnének ilyen nyilak lenni, amelynek erős a fája, amely pontos, süvít a levegőben, megbízható: engedelmes nyilak!
Kiszíneztük a felirattal ellátott nyilakat.
Befejezésnek repülőgépet hajtogattunk, amely különlegessége az volt, hogy húzott maga után egy kis reklámszalagot: Jn 3,16
A gyermekek most írtak először j betűt, tehát ez a nap is olvasás, írás gyakorlással volt egybekötve és mindenki lelkesen bogarászta a betűket, figyelt az új leírására!

Az én tapasztalataim{nak egy része}:
csodálatos, hogy bármilyen színezni, hajtogatni való van, ők kitöltik a rendelkezésükre álló teret, bátran használják a színeket és akkor is kidíszítik a munkájukat, amikor az csak lehetőség, nem feladat (pl repcsik).
a két tanító tapasztalata, elhivatottsága, szeretete: így második alkalommal már jobban volt időm megfigyelni őket is, én vezettem a napot, ők pedig folyamatosan a kezem alá dolgoztak és nem is akárhogy. Fantasztikusak módszertanilag, amikor én kitaláltam valamit, pontosan tudták, hogy hogyan kell azt a legjobban megvalósítani: hova tegyük a kártyákat, járjuk körbe, úgy rakjuk le a szíveket, ha valakinek maradt a kezében, miért, pl: nincs olyan kártya, amit ő csinál otthon!
Isten megáldott ezt a napot is!

2 megjegyzés:

  1. És hogy kerültél ide az elsősök közé?

    Nagyon jó kis feladatok kapcsolódtak itt a történethez, fogok ötleteket lopizni! Ki találta ki, hogy milyen történet legyen, meg hát úgy az egészet?
    A repcsiről nincs kép?

    VálaszTörlés
  2. Ismerem a tanítójukat, aki abba a közösségbe jár, ahol tartottuk hétről hétre a János és a Jézus a négy evangéliumban kurzusokat. Ő hívott meg, mert az iskolában adventkor és nagyböjtben tartanak egy-egy lelkinapot, ahova minden osztályba megy "meghívott előadó".

    Csak tessék vinni az ötleteket, azért is tettem közkincsé, és lehet jönni a beszámolóval, valamint a kapcsolódó ötletekkel, mert szerintem lehet ezt még sokkal jobban is csinálni.

    Ott van a cimkéknél, hogy letölthető anyagok, ez se véletlen, mert fel fog kerülnie a pajzs, a sisak szövege, meg a nyíl is. Csak ugye már megint rettenetesen ráérünk ;)

    VálaszTörlés